gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»За Коледните пости

За Коледните пости

Постни ястия по време на Коледни пости
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Коледните пости започват точно 40 дена преди Коледа, на 15 ноември. Времето през Коледните пости се нарича Малка Четиридесетница, а Голямата Четиридесетница са съответно Великденските пости.

През тези дни преди Коледа има ограничения от някои видове храни, но в определени дни от постите е разрешено да се хапва риба и да се пие вино.

Преди да започнете да постите, трябва да сте сигурни защо го правите – постът не е само спиране на храна или ограничаване от месо. Коледните пости символизират нещо много по-различно – основно става дума за смирение.

Малко хора постят заради такива причини - за повечето това е начин да дадеш възможност на организма да се пречисти от натрупаните токсини, да се разтовари.

Риба по време на Коледни пости

Истината е, че през времето на постене можете да си приготвяте най-различни вкусни неща, които да не включват забранените от християнската религия продукти. Тоест не възприемайте постите като мъчение – съвсем не е толкова трудно, особено ако знаеш какво може и какво не може да похапваш.

Това, което не трябва да се яде по време на пости, са месо и животински продукти. Малко по-сложно е заради периода, по който се правят – на пазара няма много голямо разнообразие на плодове и зеленчуци, но винаги може да се намери някаква алтернатива.

Хапвайте повече ядки, които ще ви набавят доста от веществата, които иначе поемате с животинската храна. Препоръчват се храни като боб, булгур, ориз, киноа, гъби, различни видове кълнове, броколи и др.

Спокойно можете да ядете кашкавал от растителен произход и всъщност можете да похапвате всякакви храни, чийто произход е растителен.

Коледни пости

Освен това много вкусни и засищащи са сушените плодове, които особено по това време на годината за залели пазара. От свежите плодове наблягайте на онези, които имат повече витамини като киви, грейпфрут, портокали и лимони.

Можете да си приготвяте макарони или спагети, стига в техния състав да няма яйца. Позволено е да похапнете риба на Никулден и да пиете вино.

Вижте още апетитни предложения за:

- постни манджи;

- постен ориз;

- постни сладки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest