gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Неправилно съчетание на храни и продукти

Неправилно съчетание на храни и продукти

Неправилно хранене
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Още от момента на създаване на теорията за разделното хранене, споровете не затихват. Според едни това е вълшебно средство срещу излишните калории, но други смятат, че от този режим няма никаква полза и дори е вреден за здравето. Ако все пак сте решили да опитате, ще ви насочим с малко полезна информация.

Теорията за разделното хранене се основата на твърдението, че разнообразните храни се усвояват по-трудно от организма. Ето защо в същността му се корени една облекчена диета, целяща намаляване на теглото чрез правилното и балансирано разпределение на хранителните продукти в менюто.

Фундаменталният принцип на разделното хранене е да се изключва съчетанието на въглехидрати и белтъчини по време на един прием на храна. За комбинирането на другите хранителни вещества няма ограничения и норми.

Според привържениците на този тип хранене, това е най-добрият начин за нагодяване на организма към по-малко храна и за премахване на излишните килограми без прекалено много усилия.

Разделно хранене

Много специалисти отричат тази диета, защото поради липсата на разнообразно меню храненето трудно може да постигне пълноценност и баланс.

Те смятат още, че разделното хранене може да доведе до недостиг на хранителни вещества в организма, най-вече на желязо и витамини, а също така да предизвика нарушения в обмяната на веществата при по-възрастните хора и децата.

Под разделно хранене се разбира не само хранителният режим, включващ употребата само на един тип продукти. Разделянето на храната може да стане по различен и разнообразен начин спрямо вашия индивидуален начин на живот.

Еднотипната храна може да се обедини в едно хранене или да се разпредели в определени дни и седмици. Ефективността на разделното хранене зависи и от правилно прилагане на диетата. Ако ги спазвате стриктно можете да постигнете поне два положителни резултата:

- Ще се избавите от досадната необходимост да контролирате количеството на продуктите, както се прави при спазването на други диети.

Плодове

- Когато приемате еднотипни продукти организмът ви поема и по-малко калории, а това спомага за по-бързото сваляне на килограми.

А ето ги и основните правила на разделното хранене:

- Продуктите, които съдържат скорбяла (като картофи, макарони, хляб и грах), трябва бъдат употребявани отделно от храните, съдържащи белтъчини (като месо

риба, яйца, ядки, кашкавал).

Продуктите, със съдържание на скорбяла, могат да се комбинират с мазнините (сметана, масло, сланина), т.е. ако трябва да се вярва на тази теория, комбинацията картофи със сланина е напълно допустима, но класическото ястие макарони или спагети с кайма - абслютно не.

- Има група неутрални продукти като пресните зеленчуци (без картофите) и плодовете (но без банани), които могат да се приемат и с белтъчините, и с въглехидратите. Консумирайте ги колкото се може повече.

- Избягвайте храните, съдържащи бяло брашно, захар и маргарин.

- Между храненията от различен тип, спазвайте интервал от минимум 4 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest