gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си направим ароматен зехтин

Да си направим ароматен зехтин

Ароматен зехтин
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret-21%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
57.59 лв.
Виж ››

Зехтинът е неизменна част от кулинарията – можем да срещнем толкова много различни видове, най-голям интерес, от които предизвиква ароматния. Неведнъж сте виждали на рафта в магазина малките бутилки, на които пише ароматен зехтин с босилек или с чесън и т.н. Хубавото е, че можем да си го приготвим сами у дома, вместо да го купуваме от магазина.

Технологията е повече от лесна и ако го направите веднъж, ще се уверите, че това е липсвало на ястия и салатите ви. Ароматният зехтин, в зависимост от това как е направен, е подходящ за овкусяване на салати, за мариноване на месо или риба и др. Да видим как можем да си приготвим зехтин с босилек, пикантен или с розмарин:

Зехтин с аромат на босилек

За да си приготвите у дома този вид зехтин ви трябва стъклена бутилка, зехтин, босилек, може да сложите и чесън. Първо да уточним, че босилекът може да бъде пресен или сух – с каквото разполагате, а чесънът е по желание. Ако не сте любители оставете само босилека. На дъното на шишето поставяте сухия босилек или накъсвате свежия, отгоре добавяте 3–4 скилидки чесън, най-добре срязан на няколко парчета или пресован. Следващата стъпка е да долеете бутилката със зехтин – 300 – 400 мл. затваряте добре шишето и го оставяте за 10–12 дена на тъмно и хладно, след което вашият зехтин с аромат на босилек е готов.

Зехтин с подправки

Зехтин с аромат на розмарин

Тук отново ще са ви нужни стъклена бутилка, сух или пресен розмарин, зехтин и черен пипер. Технологията е същата – слагате розмарина, ако е пресен нека да бъде само един стрък накъсан на парчета, отгоре слагате десетина зърна черен пипер и наливате зехтина. След 10 дена ароматното масло е готово. Тук също може да добавите и 1-2 скилидки чесън.

Важно е да се уточни, че след като и двата вида зехтин са готови, трябва да ги прецедите и да ги сложите в чисти бутилки без подправките в тях. В противен случай е много вероятно вкусът на зехтина да се промени и да стане дори горчив от подправките.

Зехтинът с босилек и този с розмарин са подходящи за заливка на различни видове зеленчуци (например печени на скара), както и за месо. Ако сте използвали пресни подправки, ароматът ще е доста по-силен. Винаги можете да опитвате нови варианти – да сложите дафинов лист, мащерка, риган и др.

Зехтин с люти чушки

Зехтин с пикантен вкус

За направата на този зехтин ви трябват освен вече известните шише и зехтин, следните подправки – люти чушки, 3 скилидки чесън, няколко зърна черен пипер. Ако разполагате с малките червени чушки, които са много люти сложете 2 бр. А ако имате от големите люти чушки – нарежете една на няколко парчета и сложете в бутилката, отгоре добавете пресования чесън, черния пипер и оставете отново за десет дена на тъмно.

Към този зехтин може да добавите и различни ароматни подправки – горепосочените зехтин с босилек или розмарин, също могат да се направят пикантни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest