Очанка
LinnVidac

Очанка

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641646k
Очанка
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Очанката наричана още очемилка или сълзица представлява едногодишно тревисто растение, което принадлежи към семейство Живеничеви. Научното име на очанката Euphrasia officinalis L. идва от гръцки и в буквален превод означава „радост“ – една от Трите грации, която се отличавала със своето веселие. Както става ясно от наименованието, най-честата употреба на очанката е свързана с проблемите на очите.

Има право или разклонено стебло, което достига височина до 20 см. Цветовете на билката са бели или бледорозови, с красиво оцветени лилави линии и жълто петно. Очанката може да се намери в ливади, пасища и храсталаци до 1800 метра надморска височина. Може да се намери в цялата страна, както и в почти цяла Европа /без крайните източни и южни части/.

За лечебните качества на очанка се споменава още през 1300 година, като се смята, че е забелязана именно заради нежните лилави линии на венчелистчетата, които се оприличават на зачервени очи. Оттогава монасите започнали да отглеждат лековитото растение в своите градини. Очанката е била толкова известна, че даже я възпявали в стихове и поеми. В тибетската медицина отдавна се използва като средство срещу конюнктивит, а в Исландия сокът от билката се прилага за обезболяване на очите.

Състав на очанката

В състава на лечебното растение влиза почти цял арсенал от полезни, биологично активни вещества. Богата е на гликозиди, флавоноиди, бета-каротин, слузни и горчиви вещества, тлъсти масла. Наземната част на очанката съдържа синьо багрило, галотанин, етерично масло, иридоида аукубин, леки следи от алкалоиди, холин, ферулова и кафеена киселина, стигмастерол.

Очанката е богата на витамини от В групата, А и С. Съдържа високи количества желязо и силиций, както и мед, цинк, манган, никел, хром, сребро, бор, магнезий. Всички те действат на биологично ниво и оказват въздействие върху причината за дегенеративните и възпалителните изменения на стъкловидното тялото и ретината.

Събиране и съхранение на очанка

Използваемата част от билката е наземната. Бере се по време на растежа, а именно – юли-август месец. Трябва да се изсуши на сянка или в сушилня, но на температура не по-висока от 40 градуса. Допустимата влажност при съхранението й е около 12%.

Срокът на годност на нарязаната на дребни части очанка е две години, а цялата билка може да се съхранява до 3 години, без да загуби своите качества.

Ползи от очанката

Билкарите вярват, че очанката е билка, която може да постигне значителни резултати в борбата срещу разнообразните очни заболявания. Смята се, че танините в нея действат благоприятно при изсушаване на лигавиците на очите.

Очанка -- Очемилка

Промивките няколко пъти дневно помагат за при възпалени и зачервени очи, както и при силни сърбежи. Билката много успешно се прилага в лечението на уморени очи, конюнктивит, блефарит, ечемик, сенна хрема, възпаление на слъзните канали, катаракта и петна по роговицата.

Танините, които се намират в очанката са силно средство срещу респираторните проблеми. Отварата от очанка спомага за отделяне на секретите от белите дробове, които са натрупани в резултат на настинки и алергии. Билката се отразява много добре и на страдащите от синузит.

Очанката има силно противовъзпалително и противоалергично действие. Тя понижава вътреочното налягане и подобрява зрението като цяло. Поради тази причина се използва широко в офталмологията при парене и сълзене на очите. Използва се за профилактика на очните заболявания, без значения какъв е техния произход.

Дори при травми на очите, при които е засегната роговица, очанката действа благоприятно и намалява възпалението и болката. Действа много добре при умора на очите, която е породена от изкуствено осветление, слънчева светлина или преумора от работа. Очанката подобрява кръвообращението в мозъка, има спазмолитичен и седативен ефект.

Народна медицина с очанка

Очанката се използва както външно, така и вътрешно. В българската народна медицина билката се използва при язва, жълтеница и разнообразни стомашни проблеми. Освен това тя засилва функциите на червата и стомаха, ободрява и засилва апетита. Оказва благотворно влияние върху целия организъм, чудесно превантивно средство за очни заболявания.

Най-често външното приложение на очанката е свързано с направата на компреси при гореизброените очни проблеми – преумора, конюнктивит, ечемик, блефарит и др. За лечение на конюнктивит и блефарит се смесват 2 чаши вода с 3 чаени лъжички очанка. Сместа се сварява, прецежда и се правят топли очни бани или топли компреси.

За вътрешно приложение: в 500 мл вода се слага 1 чаена лъжичка очанка и се сварява за 5 минути. Пие се 4 пъти дневно, по 50 мл преди всяко хранене.

Вреди от очанката

Бъдете много внимателни с тази билка, защото в големи количества тя е силно отровна. Използвайте я по лекарско предписание и спазвайте точните дози. Не се препоръчва на бременни жени.

Очанката може да причини странични ефекти като сълзене, сърбеж, повишена светлочувствителност, оток по клепачите и промени в зрението. Известни са случаи на парене и гадене след орална употреба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес