Макадамия
Macadamia NutsMakadamija

Макадамия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Макадамия
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части-21%
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
170.00 лв.
135.00 лв.
Виж ››

Макадамията, позната още като австралийски орех е изключително питателна и вкусен продукт, който постепенно си пробива път и към нашия пазар. Има съвсем лек привкус на лешник, събрала в себе си много полезни свойства. Макадамията представлява дърво, което за пръв път е култивирано в Австралия, след което е разпространено в много други страни. Дървото, което може да достигне до 15 метра височина има остро назъбени и лъскави листа.

Макадамията се характеризира с това, че различните сортове цъфтят по различно време. Според времето на цъфтеж плодовете зреят веднъж или повече пъти годишно.

Плодът прилича на орех, има мека зелена люспа, която пада при узряването му. Под обвивката се намира и самия плод, наричан и макадамиев орех. Оцветен е в кафяво, с кръгла форма и достига диаметър до 3.5 см. Черупката на макадамиевия орех е изключително твърда, а премахването ѝ е наистина много сериозно предизвикателство. Именно този факт обуславя скъпата цена на продукта.

За счупването на обвивката се необходими цели 21 килограма на 1 кв.см. Обвивката ѝ е лъсква и много хлъзгава, поради което много лесно се изплъзва на стандартните приспособления за чупене. В Хавайските острови са измислили много нестандартен начин за справяне с проблема – минават през ядките с кола, но забележете – дори това не винаги е успешен метод за счупване на коравата ядка.

Макадамията изисква много плодородна почва, високи температури през цялата година и висока влажност. В България отглеждането на макадамията може да стане само в оранжерии. Познати са 9 вида макадамия, от които само два са ядливи, а останалите – отровни.

Основен недостатък на макадамията е бързия процес на гранясване, което налага механично почистване веднага след беритбата и херметизиране на ядките, благодарение на което да се запазят полезните вещества и вкусовите качества.

Отглеждането на макадамия също е много труден процес. В първите осем или девет години дървото не дава никакви плодове, но за сметка на това в следващите 100 години осигурява обилна продукция.

История на макадамията

Макадамови Ядки

Както стана ясно, за пръв път макадамията се култивира в Австралия. През 1882 година тя е пренесена на Хавайските острови. В началото намира приложение само като декоративно растение, но след това се превръща в един от най-известните и обичани продукти на Хаваите. Името на тази ядка дава шотландският химик Джон Макадам, който прави първите опити за култивиране на непознатото тогава растение.

В наши дни историята отдава второ място на Макадам. Вярва се, че аборигените са били запознати с качеството на макадамията хилядолетия преди шотландецът да започне да се занимава с него.

Търсенето и консумацията на ядките представлява много доходоносен бизнес, особено на територията на Хавайските острови. Именно оттам се осигурява повече от половината от производството на ореха в световен мащаб. Към страните, които произвеждат макадамия се отнасят още Нова Зеландия, САЩ, Израел, Коста Рика, Южна Африка и Бразилия.

Състав на макадамията

Ядките на макадамията съдържат големи количества мастни киселини – от 66 до 86%. В тях може да откриете още 9% протеини, 2% фибри, 9% въглехидрати, витамини от В групата, РР, както и много калций, фосфор, калий, желязо, натрий, селен.

Маслото от макадамията съдържа около 22% омега-7 палмитоидна киселина, която има много добре изразено антиоксидантно действие.

100 г макадамия съдържа 720 ккал, 8 г протеини, 4.6 г захари, 8.6 г фибри, 76 г мазнини. В 100 г ядки може да откриете 276 мг омега-3 и 1737 мг омега-6 мастни киселини.

Избор и съхранение на макадамия

Както споменахме, начинът на обработка на ядките от макадамия обуславят тяхната висока цена. В България те все още не са много познати, но могат да се намерят в по-големите търговски вериги. Цената за 100 г ядки е около 11 лв. Съхранявайте макадамията много добре затворени и поставени в сухи и прохладни помещения.

Макадамия в кулинарията

Ядки Макадамия

Ядките на макадамията намират известно приложение в кулинарията. Могат да се консумират сурови и печени.

Макадамията е ценен източник на висококачествени мазнини, поради което тя може да намери място във всеки един хранителен режим. Ядките успешно могат да бъдат прибавени към различни сладкиши, риби, птици и мюсли. Комбинацията от извара с плодове и макадамия е изкушение за сетивата. Макадамията е много подходяща за добавяне към протеинови блокове или за самостоятелна консумация. Няколко ядки са чудесен начин да се справите с глада, който ви обзема между основните хранения.

Ако спазвате диета, трябва да ограничите приема на ядките до 40 г дневно. Добавяйте ги към зеленчуци на пара, салати, в сосове и като заместител на брашното в десертите. Макадамията се комбинира добре с бял шоколад.

Ползи от макадамията

Според редица изследвания ядките от макадамия заемат челните места при храните, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Това е така поради високото съдържание на стероли и мононенаситени мазнини, които се намират и в зехтина. Ядките осигуряват всички есенциални аминокиселини.

Макадамията помага при ангина, мигрена и авитаминоза. Тя се бори успешно срещу артрит и различните костни заболявания. Намалява нивата на холестерол в кръвта, подходяща е хора, които страдат от диабет, артериална хипертония и метаболитни проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest