gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да си направим сами английска бира

Как да си направим сами английска бира

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Домашна бира
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

Вкусът на истинската домашна английска бира е невероятен и можете да го опитате, ако решите да си я направите сами у дома. Необходими са три килограма овес или ечемик. Можете да си направите и повече бира, но трябва да увеличите пропорциите.

Загрейте на сто и петдесет градуса фурната и сложете в нея тавата със зърната. Изключете фурната, за да не изгорят, и в изстиващата фурна разбърквайте периодично, за да не почернеят зърната.

След като са леко запечени зърната, счукайте ги или ги смелете по какъвто и да е начин. Сложете в котел или друг голям съд и залейте с 15 литра вода с температура 65 градуса. Разбъркайте добре, оставете за три часа и внимателно излейте течността, без да изливате и зърната. Не изхвърляйте тази вода.

Залейте отново с вода, но трябва да е 12 литра и с температура 72 градуса. След два часа излейте водата в съд. След това залейте с 12 литра студена вода и след час и половина излейте в съд. Смесете трите излети води.

Бира

В 15 литра вода разбъркайте 5 килограма малтодекстрин или течен мед, добавете трите води, добавете 200 грама хмел и кипнете всичко това, като постоянно разбърквате. След два часа, когато течността изстине, добавете 2 чаени чаши бирена мая, разбъркайте и оставете на стайна температура.

Когато процесът на активна ферментация приключи, прелейте бирата в дървена бъчва и я оставете без капак, покрита само с марля, за да не влиза прах. След три денонощия затворете и след две седмици можете да дегустирате страхотна английска домашна бира.

Най-добре е английската бира да се приготви от зърна, които предварително са оставени да прораснат. За целта трябва да се накиснат зърната във вода така, че да ги покрие, и да се оставят от два до пет дни да прорастват в добре проветрявано помещение.

Растежът на зърната се прекратява, когато корените достигнат до 1.3 сантиметра. Готовото прораснало зърно е хрупкаво, сладко на вкус и с приятен аромат. Колкото повече се оставят да прорастват зърната, толкова по-светла ще стане бирата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest