Прополис

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641647k
Прополис

Прополисът, познат още като клей, представлява смес от восък, смоли и прашец от цветове или пъпки на растенията. Сместа е обогатена с ензими и е преминала млечно-кисела ферментация още в храносмилателната система на пчелите. Прополисът е много полезен пчелен продукт, който получава заслужено внимание в козметиката и медицината.

Събирайки го, пчелите също така го използват като строителен материал и дезинфектант за своя кошер. Едно средно голямо пчелно семейство може да събере от 100 до 300 г прополис годишно. От голямо значение за събраното количество са вида на пчелите, географските ширини в които се намират, особеностите на климата, растителните видове.

Пчелите събират пчелния клей от растенията, като най-честите източници на прополис са елдата, тополите, върбите и конския кестен. По време на процеса на събиране буквално целият кошер на малките ни приятели бива застлан с прополис, дори самите те се застилат с него, за да се предпазват от вредните микроорганизми. Полирането на стените на малките килийки с прополис повишава тяхната физическа устойчивост, а в студено време се ограничава потока на въздух в кошера.

По своята същност прополисът представлява смолисто вещество, което има блестящ цвят, вариращ от тъмно-жълт до кафяво-зелен. Прясно извадения от кошера прополис е лепкава и мека маса.

Прополисът има и много приятен аромат, който може да се определи като смес от мед, восък и растителни пъпки. Той потъмнява при по-дълго съхранение, а при горене отделя много приятната миризма на смола. При леко затопляне той омеква много бързо и става лесен и удобен за обработка.

Състав на прополиса

Пчелни пити

Прополисът има много сложен химичен състав, а някои негови съставки все още не са уточнени. В състава му влизат восък, растителни смоли, цветен прашец и етерични масла, механични примеси и дъбилни вещества, флавоноиди, гликозиди, органични киселини, естери, алдехиди, терпени, аминокиселини, алкохоли, въглеводороди, свободни мастни киселини, редица микроелементи, витамини В1, В2, В6, А, С и Е.

Съставът на прополиса в числа изглежда по следния начин:

- восък и мастни киселини – от 25 до 35% с растителен и пчелен произход; - 10% етерични масла;

- приблизително 55% растителни смоли, в чийто състав влизат етери, фенолни киселини и флавоноиди;

- 16 на брой аминокиселини и 5% цветен прашец;

- агрини и пролин – до 45%;

- механични и други примеси – 5%.

Метод за събиране на прополиса

Прополис

Прополисът се събира чрез остъргване на горната повърхност на стените или рамките на кошера чрез рамкоповдигач. Формират се топчета, които се поставят в пластмасови или целуфанови пликове. След това се съхраняват в хладилник. Друг начин за събиране на полезното вещество е чрез поставяне на специални мрежи или решетки, чиито отвори не са по-големи от 5 мм. Целта е малките отвори да се запушат с прополис. След това използваните мрежи или решетки се поставят в хладилник. При ниски температури прополисът става чуплив и много лесно се отделя от тях.

Избор и съхранение на прополис

На пазара добре познат е спиртният разтвор на прополиса, който се среща под наименованието клеева тинктура. Ако все пак имате възможност да си набавите чист прополис от някой пчелар, трябва да го съхранявате на тъмно и сухо място, далеч от всякакви ароматизирани вещества. Температурата не трябва да бъде по-висока от 25 °C. Ако спазвате горните указания, ще го запазите за по-дълго време. В случай че нямате възможност да си набавите или съхранявате прополис, може да си купите и прополис на капсули.

Приложение и ползи от прополиса

Прополисът съдържа голямо количество летливи етерични масла, които имат силни антимикробни свойства. Антимикробното действие на прополиса е много добре изучено по отношение на редица бактерии – Staphylococcus, Salmonella, Streptococcus haemolyticus, Bacillus haemolyticus. Прополисът има силно противогъбично действие, най-вече срещу различните видове нисши гъбички, които са виновници за някои заболявания по кожата и окосмената ѝ част. Той има особено силно действие срещу следните гъбички – Ahorion, Candida albicans, Epidermophytom, Mikrosporium. Именно прополисът е една от малкото естествени съставки, които имат силно антивирусно действие.

Прополис

Резултатите от проведени изследвания дават основанието да се смята, че прополисът е много силно профилактично средство срещу лъчева реакция, а също така е добро лечебно средство срещу лъчеви поражения. Почти няма съмнение в силните противоракови и противотуморни свойства на прополиса.

Флавоноидите в прополиса са една от главните му целебни субстанции, която се препоръчва в лечението на над 40 заболявания. Главният лечебен ефект е насочен към капилярната система и състоянието на съдовете. Той оказва добро съдоразширяващо действие, има диуретичен и жлъчогонен ефект. Освен това прополисът влияе благотворно върху жлезите с вътрешна секреция като щитовидна жлеза, тимус, надбъбречни жлези, панкреас. Външно приложен прополис се използва за лечение на гнойни, травматични рани, екземи и изгаряния.

Прополисът намира много широко приложение при лечението на различни дихателни заболявания, заболявания на периферната нервна система – ишиас, плексит, радикулит, неврити и невралги; кожни болести. Много е ефективен при заболявания на храносмилатената система – колит, диспепсия, гастрит, стоматит, афти, язва и други. Лекува гинекологични заболявания – ерозия на шийката на матката, трихомони. Намира много широко приложение в пастите за зъби и водите за уста.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес