Мечо грозде
BearberryMedveđe grožđe
gotvach.bg»Статии»Билки»Мечо грозде

Мечо грозде

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Мечо Грозде
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Мечото грозде /Arctostaphylos uva-ursi Asteraceae/ представлява малък трънлив храст, който вирее по високите части на Европа. Храстът има симпатични малки червени плодове, които на външен вид наподобяват гроздови зърна. Достига височина до 20 см, цъфти през месеците август-септеври.

Характеризира се с червено-кафява кора на стеблата, малки, но добре оформени листа, между които се прокрадват дребнте плодчета. Името на билката идва от вярването, че плодчетата, които всъщност са нито много вкусни, нито сочни са любимия плод на мечките.

По време на цъфтежа, мечото грозде образува групи от малки, розови или бели цветчета, които наподобяват формата на камбанка. Именно те се превръщат в плодовете на мечото грозде. От векове наред, мечото грозде се използва за лечение на камъни в бъбреците, инфекции на половите пътища и редица други заболявания в тази област. И до ден днешен тя е една от най-често употребяваните билки.

Плодчета на Мечо Грозде

Състав на мечото грозде

В листата на билката се съдържат около 10% от фенолните гликозиди метиларбутин и арбутин. Именно арбутинът е най-важната съставка на мечото грозде. Други вещества, които се намират в листата са широка група танини, триптертени, някои 14-фенолни киселини.

Друга важна съставна част на мечото грозде е хидрохинона. В билката се намират още малки количества хидрохинон, метилхидрохинон, около 20% галотанини /дъбилни вещества/, етеричното масло уваол, хинонова и мравчена киселини, редица флавоноидни вещества – кверцитрин, мирицитрин, хиперозид, галова и елагова киселина.

Интересна съставка в мечото грозде е урзоловата киселина, която по своята същност представлява тритерпенов сапонин. В зависимост откъде произлиза мечото грозде, съотношението между арбутина и метиларбутина варира.

Събиране на мечо грозде

Използваемата част на билката са листата. Събират се през периода на цъфтежа, като брането трябва да стане в сух и слънчев ден. Отрязват се връхните клонки и още тогава се почистват от тъмни листа или други ненужни треви. Клонките се изрязват с остър нож и се сушат в проветриви и сухи помещения. Имайте предвид, че не позволено растенията да се изтръгват с корените.

След като се изсушат, листата на билката се отделят, почистват се от клонките и се доизсушават на сянка. Правилно изсушените листа трябва да имат тъмнозелен цвят и лъскавина от горната си страна, а от долната – сивозелен цвят. Съхранявайте на проветриво, сенчесто място.

Мечото грозде може да се намери в почти всяка една аптека, така че не се притеснявайте, ако не може да си го наберете сами. Екстрактът от мечо грозде в чужбина известен като Ува Урси екстракт.

Листа от Мечо Грозде

Ползи от мечото грозде

Мечото грозде действа успокояващо и спомага за отделянето на песъчинките от пикочните пътища. Употребата му е изключително полезна за дезинфекция на пикочните канали при хроничен цистит. Билката се прилага при възпаление на бъбреците /пиелит/, при камъни в бъбреците и жлъчката.

Според редица лекари мечото грозде е най-силната противовъзпалителната билка, която може да помогне при хронични цистит и пиелонефрит. Билката се използва като основна съставка на диуретичните чайове. Мечото грозде ефективно намалява натрупаните нива на пикочна киселина в тялото. Народната медицина препоръчва употребата на листата на мечото грозде и при наличието на кръв в урината, бяло течение, захарна болест, туберкулоза на бъбреците. Полезно е и при проблеми с простатната жлеза.

Може да използвате мечото грозде под формата на отвара от предварително нарязани и счукани листа или като студен извлек. Пригответе си отварата като сложите 1 с.л. лъжица от билката в 700 мл вряща вода. Варете отварата в продължение на половин час на бавен огън. Прецедете я и приемайте по 100 мл всеки ден.

Ако искате да приготвите студен извлек, смесете 1 с.л. мечо грозде с 200 мл студена вода. Оставете да престои 8 часа, след което прецедете извлека и приемайте по 2 с.л. около 4-5 пъти на ден.

Вреди от мечото грозде

Екстрактът от мечо грозде е безопасен, но ако се приема в упоменатите дози и за максимално кратък период от време – най-често една седмица. Хората, които страдат от проблеми с черния дроб, бременни жени и кърмачки трябва да избягват употребата на мечо грозде. Съществуват единични случаи, в които мечото грозде може да предизвика алергия.

Не е изключено приемът на билката да предизвика някои странични ефекти – в малки дози, мечото грозде може да обезцвети урината или да я насити със зеленикави пигменти. Съобщено е за случай на гадене и шум в ушите. Смята се че твърде продължителния прием на мечото грозде може да увреди зрителните пигменти и дори да доведе до слепота.

Всички храни, лекарства и добавки, които съдържат елеминирани през урината киселини намаляват действието на екстракта от мечо грозде. В тази група попадат иначе много полезни вещества, например като витамин С. От друга страна се смята, че приемът на вещества с основен характер и алкализиращи храни ще засили действието на мечото грозде.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес