Арония

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516411k
Арония
Органайзер за хладилник - 4.85л-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
6.50 лв.
5.00 лв.
Виж ››

Аронията /Aronia/ е род растение от семейство Розоцветни. Аронията е известна още като черноплодна рябина. Произхожда от Северна Америка. Представлява многогодишен храст с височина, достигаща от 1.5 до 3 метра. Кореновата система на храста е много плитко разположена. През първите една две години от засаждането си, расте много бавно, но след това растежът започва да протича много бързо. Аронията живее сравнително малко – около 20 години. Плодчетата на аронията са кръгли и дребни, черни или тъмновиолетови на цвят, събрани на гроздове. Вкусът им е много приятен, съвсем леко накиселяват.

Аронията е пренесена в Европа през 18 век. В България достига едва през 70-те години на миналия век. У нас се отглежда в планинските и полупланински райони, но за съжаление на предимно малки площи. Растението е устойчиво на вредители и ниски температури, взискателно е единствено към влага и слънчева светлина. Това непретенциозно, но много красиво и полезно растение намира чудесни условия за отглеждане в нашата страна. Природата на страната ни не само запазва, но и засилва качествата на веществата в аронията и тя напълно оправдава своето наименование, което в превод от гръцки означава „полза, помощ“.

Състав на арония

Аронията се характеризира за разнообразен химичен състав, което го нарежда в списъка на едни от най-ценните лечебни растения. Плодът съдържа голямо количество захари, от които най-вече глюкоза и фруктоза. Белтъчините в аронията са представени с голямо количество аминокиселини. От микроелементите в аронията, най-добре са представени магнезий, желязо, калий и калций.

В арония има рекордно количество йод, манган и молибден. В състава на аронията влизат голямо количество витамини, поради което в руските научни среди я поставят на първо място от поливитаминозните плодове.

Свежа арония

Още през далечната 1959 година учените от Руския фармакологичен комитет препоръчват редовната консумация на арония и дори я включват в състава на космическата храна. Най-ценни в съдържанието на аронията са незаменимите полифенолни съединения, които са обединени в общото наименование витамин Р.

Няма друго такова растение с толкова голямо количество полифенолни вещества. Освен това съдържа флавоноиди, антоцианини и катехини. В сравнение с грозде и грейпфрут, аронията съдържа 5 пъти повече полифенолни вещества. В състава на аронията влизат витамините С, К, В1, В2, В5, В9, органични киселини, дъбилни вещества, въглехидрати.

Избор и съхранение на арония

Купувайте само плодове, по които няма следи от нараняване. Аронията се среща често сушена или под формата на сок. Ако си купите пресни плодове от арония, знайте, че те са много издръжливи. Може да ги съхранявате на стайна температура няколко седмици, те не се развалят, а просто се изсушават и отново стават за употреба.

Торта с арония

Арония в кулинарията

Малките сладки плодчета предимно се използват за направата на сокове, конфитюри, сладка, мармалади, компоти и други консерви. Имайте предвид, че аронията има много високо съдържание на дъбилни вещества, поради което при консервиране се препоръчва смесването й с други плодове. Плодовете на аронията се използват при производство на редица вина, както и като оцветители на някои продукти.

За да си направите сок от арония са ви необходими зрели и много добре почистени плодове. След като ги почистите и отстраните техните дръжки, смелете плодчетата в машинка за месо. Получава се каша, която трябва да престои два дни, за да се отдели сок.

Изстискайте кашата в тензух или домашна преса. На всеки един литър получен сок се слага 1.2 кг захар и се разбърква периодично, в продължение на няколко дни. Налива се в бутилки и се съхранява хладно място. Консумирайте получения сок, задължително разреден с вода.

Ползи от аронията

Благотворното действие на активните съставки в аронията изумява учените в различните краища на света години наред. Лечебното действие на аронията е насочено към много заболявания.

При наличието на хипертония и атеросклероза се препоръчва консумацията на пресни плодове арония или сок от тях, като едновременно с тях трябва да се приемат шипки или касис, богати на витамин С, който от своя страна подобрява усвояването на големите количества витамин Р в аронията.

Аронията е много полезна при заболявания, свързани с повишена чупливост или пропускливост на съдовите стени – скарлатина, шарка, екзема, алергичен васкулит, невродермит, дерматит и различни по произход кръвотечения.

Сладко от арония

Комбинацията от витамините С и Р в аронията подпомага за освобождаването на организма от йони на тежки метали и радиоактивни вещества. Това означава аронията е особено необходима на хората, които работят постоянно на компютър, говорят често по мобилен телефон или пребивават чест в среда с източници на други радиационни лъчения.

Аронията има силни антисептични свойства и е много мощно средство за борба срещу грипа. Действа благоприятно при различни алергични инфекции. Повишава жизнените сили на организма, помага за преодоляването на нервни разстройства, стимулира регенерацията на мускулна и костна тъкан. Аронията има мощен антиоксидантен ефект, който е от 3 до 5 пъти по-силен от този на витамините А, Е и С.

Аронията премахва свободните радикали, които увреждат клетъчните мембрани и променят състава на клетките в тялото. Именно поради тази причина, аронията е много успешно превантивно средство срещу рак, най-вече срещу този на дебелото черво.

Аронията е незаменима в диетичните режими, защото ефективно прочиства организма от натрупалите се ненужни вещества.

Вреди от арония

Въпреки че се препоръчва при хипертония, арония трябва да бъде консумирана в много малки количества от хипертониците. Предозирането на аронията може да доведе до повишено съсирване на кръвта и крие рискове от образуване на тромби. Хората със склонност към тромбофлембит не бива да прекаляват с тези плодове. Аронията може да се окаже противопоказна при хора с гастрит и повишена киселинност на стомаха.

Виж още как да си направиш:

- сироп от арония;

- вино от арония;

- сладко от арония;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.1
56
47
35
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Лазарова
Лазарова
13.08.2013 21:50
Перфектна статия
2
0
БЕЛЛА БЕЛЛИСИМА
БЕЛЛА БЕЛЛИСИМА
16.04.2013 22:47
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ.. БЛАГОДАРЯ.ВИ .
2
0