Здравец

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516411k
Здравец
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Здравецът /Geranium Macrrorhizium L./ е ароматна билка, която разпръсква своето благоухание в редица домове. Здравецът е многогодишно тревисто растение, което има много силно развито хоризонтално коренище. Принадлежи към семейство Здравецови. Стъблата му са високи от 15 до 40 см, покрити са с жлезисти власини. Цветовете на здравеца са розови или виолетовочервени. Цъфти през месеците май-юни. Съществуват десетки видове здравец, но най-разпространен е дивия /обикновен/ здравец.

Здравецът расте по сенчести, влажни, тревисти или каменисти места в планините и предпланините от 300 до 2500 метра надморска височина. Наред с мушкатото, здравецът се е превърнал в традиционната домашна флора.

Българското наименование на това лечебно растение съвсем не е случайно. Коренът на думата идва от „здраве“, защото растението има редица благотворни съставки, които го правят неразделна част от народната медицина.

Отглеждане на здравец

Ако искате да си отглеждате това лековито растение в къщи, не се притеснявайте, защото задачата е много лесна за изпълнение. Здравецът обича добре дренирана почва, а през лятото трябва да се подхранва всяка седмица. През пролетния сезон добавяйте специализирани вещества във водата за поливане на всеки 20-25 дни. Най-подходящото време за пресаждане е месец март. Имайте предвид, че здравецът не обича присъствието на други растение около себе си, защото ги счита за бурени и ги задушава.

Здравецът обича влагата, не бива да се прекалява с поливането му. През лятото трябва да се полива по-често – на 2-3 дни. През зимата ограничете поливането. Все пак здравецът може да издържи на продължителна суша, но за сметка на това спира да се развива.

Може да вирее еднакво добре на светло и на сянка, но не бива да се оставя под преки слънчеви лъчи, защото листата му пожълтяват и постепенно изсъхват. До май месец може да го отглеждате на закрито, но след това се препоръчва да го изнесете на открито. При благоприятни условия на отглеждане, здравецът може да ви радва със своя вид и аромат между 3 и 10 години.

Състав на здравеца

Листата на обикновения здравец съдържат голямо количество етерично масло, чиято основна съставка е р-цимола. Други съставки на здравеца са куркумен, бормеол, алкохоли, кетони, дъбилни вещества, захари и флавоноиди. В здравеца има рутин, който представлява мощен антиоксидант, спомагащ за абсорбирането на витамин С. Немски учени са установили, че в българското масло от здравец съдържанието на герамицин достига 65%.

Приложение на здравеца

Вярва се, че във всеки дом трябва да има засадена китка здравец, за да бъде здраво цялото семейство.Здравецът присъства в много религиозни ритуали и обичаи, краси любимите български питки. Растението съдържа голямо количество етерични масла, които се използват за приготвяне на парфюми. Цветовете му се използват за боядисване на тъкани в син цвят.

В някои краища използват корените му за боядисване на памучни или вълнени прежди в кафяв и жълт цвят. Зайците, овцете и козите са големи почитатели на вкуса на здравеца. Понеже здравецът цъфти продължително време, е познат и като медоносно растение. Събраният от него мед има златист цвят, силно ароматен и много богат на витамини и хранителни вещества. От листата на здравеца се прави витамин С. Той се използва във ветеринарната медицина за приготвяне на различни лекарства.

Здравец

Ползи от здравеца

Лечебните вещества от здравец се извличат след изсушаване и запарване на листата, корените и цветовете му. Наземната част на здравеца се събира по време на цъфтеж, а коренищата - през есента и пролетта.

Както стана ясно, от листата на здравеца се получава масло. В народната медицина, листата се употребяват под формата на чай, който помага при диария, болки в червата и стомаха. Листата от здравец са ефективно средство срещу хипертония, освен това понижават кръвната захар при диабетици.

Здравецът действа капиляроуспокояващо, противовъзпалително и укрепва имунната система. Лекува високо кръвно налягане, подобрявайки кръвообращението на сърдечния мускул. Здравецът разтопява камъните в жлъчката с холестеринов произход. Намалява кръвната захар при диабет, при исхемия, стенокардия и слединфарктно състояние. Листата на здравец намират употреба и при кръвотечение на венците.

Водният извлек от коренището на здравеца се използва за въшно приложение като компрес при циреи, възпаления и други кожни проблеми, както и за тампони за спиране на кръвотечението от носа.

За да си направите извлек от здравец залейте 2 ч.ч. ситно нарязани корени с 1 ч.ч. студена вода и ги оставете накиснати цял ден. Сместа се прецежда и извлекът се изпива в рамките на един ден, на 3-4 пъти. Извлекът от корените на здравец е много полезен при високото кръвно налягане, освен това е добро сънотворно. Извлекът може да се прилага и външно под формата на компреси при циреи, слънчеви изгаряния и кожни заболявания.

За да си направите запарка от здравец пуснете три листа от него в 1 ч.ч. вряла вода. След изстиване прецедете и изпийте.

Преди да започнете да приемате здравец, се консултирайте с лекар, за да избегнете проблеми и странични ефекти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес