Соево Мляко
Soy MilkSojino MlekoSojamilch

Соево Мляко

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
Соево мляко
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Соевото мляко представлява млекоподобна напитка, която се извлича от зърната на соята. Както соята, така и соевото мляко произхожда от Китай, от район, в който соята расте напълно естествено и е употребявана като храна дълго преди да се появят първите писмени доказателства за това. Само по себе си соевото мляко няма нищо общо с истинското мляко, а наименованието му на китайски „доудзян“ означава сок от соя. Соевото мляко се получава от накиснати соеви зърна във вода, които се смачкват с вода, а получената каша се пресова и прецежда. Готовата напитка от зърната е соево мляко.

Производството на соеви продукти в Китай датира от незапомнени времена. Специално за соевото мляко, най-ранното доказателство за неговото консумиране е стенопис, на който ясно се вижда кухня, в която която се правят соево мляко и сирене. Този стенопис датира от времето на династията Хан, която управлява Китай между 25 и 220 година. През 16 век поетът Су Пин пише своята „Ода за тофу“. Най-ранната европейска разработка за соево мляко е от 17 век.

Състав на соевото мляко

Краве и соево мляко

Соевото мляко е изключително хранително. Подобно на кравето мляко, соевото има около 88.6% водно съдържание, но второто има около 50% повече белтъчини, в състава на които влизат всички 8 на брой незаменими аминокиселини. Освен това соевото мляко съдържа 16% по-малко въглехидрати, 24% по-малко мазнини, цели 15 пъти повече желязо и редица други важни витамини. Соевото мляко е много по-малко калорично от кравето, а в него отсъстват холестерол и лактоза.

То е много ценен източник на витамин Е и лецитин. Съдържанието на пестициди и различни селскостопански химикали е около 10 пъти по-ниско, отколото при краве мляко. Соевото мляко осигурява на организма витамини от В-групата, ненаситени мазнини, пребиотичните захари рафиноза и стахиоза. В соевото мляко не се открива млечна захар, което го прави подходящо за хора с лактозна непоносимост.

Избор и съхранение на соево мляко

Соевото мляко може да се закупи както натурално, така и подсладено в различни вкусове /шоколад, ванилия и др./ от редица биомагазини, както и по-големите хранителни вериги. В нашата страна то тепърва набира все повече и повече привърженици.

В Китай обаче то се продава навсякъде, най-често в магазините за тестени закуски. Предлага се топло и студено. Купувайте соево мляко само с гарантиран произход и качество, обръщайте внимание на етикета, върху който трябва да са упоменати срок на годност и производител. Съхранявайте соевото мляко според указанията на опаковката.

100 г соево мляко съдържа 45 ккал, 3.7 г белтъчини, 2.2 г мазнини, 0 г холестерол, 120 мг калций, 0.6 г фибри, 0.06 г натрий, 2.4 г въглехидрати.

Соево мляко в кулинарията

Соеви продукти

Соевото мляко има различен вкус от кравето мляко. В някои случаи вкусът му е доста трудно приемлив за хората. Именно това налага честото му овкусяване с плодова, ванилова или шоколадова есенция, което го прави по-лесно за консумация. Киселото соево мляко има по-мек вкус, поради което е по-добрият избор в сравнение с обикновеното соево мляко. Соевото мляко е отличен заместник на животинските млека, което го прави подходящ техен заместник във всякакви рецепти – от обикновени сладкиши, до солени ястия.

Соевото мляко може да се приготви и в домашни условия. За целта са ви необходими пресни соеви семена, които се накисват в чиста вода за няколко часа. Пюрират се и се отцеждат, а получената течност се нагрява за кратко време до температура около 135-150 °C. Най-хубаво е да си приготвите сами домашно соево мляко, защото домашното мляко е по-полезно от това, което се продава в магазините. Ако искате да си приготвите соево кисело мляко, добавете в него 1 с.л. мед, която ще послужи за храна на стартерните бактерии.

Ползи от соевото мляко

Пиене на соево мляко

Поради различните полезни вещества, които влизат в състава на соевото мляко, то се смята много добър лечебен продукт. Голяма част от японските учени го препоръчват при диабет, малокръвие, хипертония и сърдечно-съдови заболявания. Соевото мляко е богато на изофлавони – природни фитоестрогени, които имат положително действие върху сърцето и имунната система. Освен това те имат антиканцерогенно и антирадикалово действие, повишават настроението и тонуса. Вече споменахме, че соевото мляко е отлична алтернатива за онези, които страдат от лактозна непоносимост.

Според някои от последните изследвания соевото мляко е много полезно и за черния дроб. Соевите протеини, които се намират в него, помагат за намаляването на натрупаните вредни мазнини в черния дроб с около 20%. Става ясно, че соята има защитен ефект срещу развитието на мастно чернодробно заболяване.

Хранителните белтъчини и влакнини в соевото мляко намаляват нивата на триглицеридите и лошия холестерол. Смята се, че консумацията на две чаши соево мляко дневно облекчават горещите вълни по време на климактериум.

Вреди от соевото мляко

Въпреки че соевото мляко има беспорни положителни ефекти върху здравето, то крие и редица рискове за здравето. На първо място, в състава му влиза прекалено много фитинова киселина, която не може да се разруши чрез топлинна обработка. Тази киселина затруднява усвояването на много важни метални йони – калциеви, цинкови, железни, манганови и др.

Освен това в соята се съдържат вещества, които възпрепятстват усвояването на важни витамини – А и В1. Резултатът от това е негативно въздействие върху щитовидната жлеза. В много случаи се наблюдават алергични реакции, които са предизвикани от соевите белтъчини.

Въпреки своите питателни свойства, соевото мляко не може да замени напълно кравето мляко.

Според някои от последните проучвания се оказва, че соевото мляко е вредно за зъбите. Бактериите от соевото мляко произвеждат 6 пъти повече киселина, която причинява кариес. Поради тази причина зъболекарите не препоръчват соево мляко на малки деца, защото ефектът върху зъбите е силно негативен.

Вижте всички вкусни предложения за веган рецепти, в които може да вложите соево мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
54
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
elaSt
elaSt
11.05.2015 20:33
„На първо място в състава му влиза прекалено много фитинова киселина, която не може да се разруши чрез топлинна обработка.“

Как и откъде разбрахте, че в състава на соевото мляко влиза прекалено много фитинова киселина? Ще е добре да си служите с източници (или повечко да четете), но как да стане това, след като преписвате оттук-оттам. В соевото мляко фитиновата к-на е два пъти по-малко, отколкото в боба. Да не споменаваме, че соевите зърна се накисват за около половин денонощие, а наред с водата се изхвърля много голяма част ензимни инхибитори, лектини, фитинова к-на. Всяка храна си има тъмна страна, не паникьосвайте хората.
Соевото мляко се е пръкнало в Китай дълго преди писмените свидетелства за това.
Китай е най-населената страна в света, каквото и да си пишете за соята...

Причината да напиша няколко коментара тук е, че често по някаква тема чичко Google ме праща първо при вас. За жалост, все още търсачката му не може да сортира информацията по качество... А аз съм поразена от некомпетентността ви!
5
1
Вен
Вен
23.07.2015 02:13
Не знам за фитиновата киселина, обаче да свържеш логически че соевото мляко се е пръкнало в Китай, Китай е най-населената страна и следователно "каквото и да си пишете (лошо) за соята..." (то не е вярно) е нелепо.
0
2