Видове ориз
Vrste pirinčaВиды риса

Видове ориз

Видове ориз
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
6.00 лв.
Виж ››

Оризът е една от най-древните култури. Последните данни сочат, че за първи път е бил култивиран преди повече от шест хилядолетия в Китай. Прародителят е сорт див ориз, който е в изобилие по тези географски ширини и в наши дни. Оризът бил пренесен в Гърция от арабските търговци, а по-късно Александър Велики го разпространил в Индия. През 7-ми век маврите внесли ориз в Испания, а те на свой ред – на южно американските си колони в началото на 17-ти век.

Погледнато към днешна дата, оризът се нарежда на второ място след пшеницата по количество консумация на зърнени храни в света. Все пак Азия си остава континентът, в който този тип зърнена култура е на най-голяма почит. Там е концентрирано и световното производство на ориз – около 94%, като най-големите производители са Китай, Индонезия, Индия и Тайланд.

Видове ориз

Най-широкоразпространени са три вида ориз – бял ориз, който е оригинален за Азия, ориз, отглеждан в Африка и див ориз. Белият и африканският ориз имат над 8 000 разновидности, с разлики в размера и формата на зърната.

Ориз с грах

Късозърнестият ориз е с дължина от 4 до 5 милиметра, съдържа голямо количество нишесте и затова е по-лепкав и предразположен към разкашване след сваряване.

Среднозърнестият ориз е с дължина около 5-6 милиметра, след сваряване остава разделен, но след като изстине се слепва.

Дългозърнестият ориз е с дължина не по-малко от 6 милиметра и не се слепва след сваряване.

Типове ориз

Целозърнест ориз – изключително богата на нутриенти форма на ориза. Има кафяв цвят и силен натурален аромат. Трябва да се вари поне 45 минути.

Кафяв напарен ориз. Този тип ориз изисква накисване преди изсушаването, а след това трябва да се подвари на пара. Благодарение на този процес, зърнената култура ще загуби по-малко от полезните си вещества в процеса на варене, който трае около 25 минути.

Ориз с гъби

Бял ориз – най-популярният по света и у нас ориз, време за приготвяне – около 15 минути.

Бял полиран ориз – този тип е силно осакатен откъм полезни вещества, за сметка на това се усвоява доста бързо от организма. Необходимото време за приготвяне е 10 минути.

Бял напарен ориз – обработката му е идентична с тази на кафявия напарен ориз, но за разлика от него е по-беден на витамини. В сурово състояние, цветът му е леко жълтеникав, но след сваряване добива бял. Необходимото време за сваряване е от 10 до 15 минути.

Бързо сваряващият се бял ориз е известен още и като 5-минутен ориз. Той бива и бял, и кафяв. Този тип е най-беден на полезни хранителни вещества.

Жасминов ориз - съвсем очаквано, този вид ориз има характерен и приятен жасминов аромат. Може да го срещнете в бял и в кафяв цвят, като вторият е по-здравословен от първия, особено за хора, страдащи от диабет. Съдържа по-голямо количество нишесте в състава и има нужда от около 20 минути готвене.

Ориз басмати - един от най-популярните сортове ориз, отглеждан в Пакистан и Индия. Има нежен маслен вкус и ниско въглехидратно съдържание. Спокойно може да го използвате като заместител на белия ориз в различни ястия с месо, зеленчуци или морски дарове. Необходими са му около 10-15 минути, за да стане готов.

Глутинов ориз - не се заблуждавайте от името, този ориз не съдържа глутен. По-лепкав е от останалите видове, подходящ и за сладкиши, не само за солени ястия. Ако все още не сте се научили да се храните с клечки, този ориз е идеален за експеримента ви - само след 20 минути на котлона.

Суши ориз - няма как да пропуснем специалния ориз за суши. Той може да бъде бял или кафяв. Вероятно се досещате, че има лепкава текстура, която допринася за перфектния вид и вкус на любимото суши. Ако пък не обичате суши, може да го добавите като гарнитура на друго характерно за вашето меню ястие.

Бланширан ориз - този ориз е предварително сварен, изсушен и полиран. Благодарение на тази обработка той запазва полезните си хранителни вещества. Предлага се на умелите кулинари в целия си блясък, който в случая е златист, изисква 20 минути готвене и дава нежен и пухкав краен резултат.

Арборио ориз - ако сте почитатели на ризотото, този ориз е за вас. Произходът му е италиански. Има свойството да приема аромата и вкуса на храната, с която се приготвя. Нежната кремообразна текстура е само допълнителна причина това да е един от най-търсените и предпочитани видове ориз в света.

Червен ориз - този ориз е полезен за хората с висока кръвна захар, тъй като помага за регулиране нивата на инсулин в кръвта. Може да го консумирате всеки ден, това ще осигури само ползи за здравето си, разбира се в умерени количества. Има характерен приятен вкус.

Императорски ориз - познат още като черен ориз. Негов отличителен белег определено е цветът, който се дължи на мощен антиоксидант в състава му. Присъства в азиатски и италиански специалитети и има характерен аромат. В съчетание с нетрадиционния цвят, този ориз може да превърне всяка чиния в истинска кулинарна приказка. Нуждае се от максимум 10 минути готвене и ви дава възможност да избирате между средни и дълги зърна.

След като сте вече запознати с различните видове ориз, остава да изберете какво желаете да си приготвите с ориз. На ваше разположение сме приготвили стотици изпитани рецепти за вкусен ориз като свинско с ориз, крехко телешко с ориз, а защо не и мляко с ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
42
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Христо
Христо
04.12.2018 17:16
много ми хареса статията
0
0