Печурки
ChampignonsRudnjače

Печурки

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Печурки
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
170.00 лв.
Виж ››

Печурките /Agaricus/ представляват род базидиеви гъби, които имат симпатична бяла шапчица и нежна месеста част. Имат гуглести плодни тела и спорообразуващ слой, който се образува под формата на власинки. Характерни за печурките са розовите власинки, които с увеличаване на възрастта променят своето оцветяване – стават все по-кафяви с шоколадово-кафяв споров прашец.

Младите гугли на печурките са с кълбовидна форма, а пластинките са скрити заради наличието на було, което по-късно във времето се разцепва и оставя пръстенче около стъблото.

Печурките са натурален продукт, който е достъпен за консумация през цялата година. Едни от най-известните готвачи в света твърдят, че ястието не може да бъде лошо, ако в него присъстват печурки.

История на печурките

Тези гъби са познати още от времето на Древен Египет. Тогава са считани за храна на боговете, а египтяните били твърдо убедени, че консумацията на печурки осигурява безсмъртие, което заслужавали само фараоните. Обикновените бедни хора не са имали право дори да докосват печурките. Векове по-късно, към началото на 18 век, започва отглеждането на печурки във френския кралски двор.

Друга легенда твърди, че крал Джордж IV в двореца си в Лондон имал специална сграда за отглеждане на култивирани печурки. Съвсем не е случаен фактът, че на печурката е дадена титлата трюфелът на 19 век. Дори и тогава, след толкова векове на отглеждане на печурката, много малка част от населението е можела да си позволи тяхната консумация.

Видове печурки

Печурки

Според характеристиките си печурките се подразделят на няколко секции и подсекции, а сред най-известните и разпространени от тях са:

Agaricus – или вкусната кафява печурка, представляват печурки с месо, което променя цвета си, розови пластинки и тънко було при младите гъби;

Minores – дребни печурки със сравнително крехко и тънко стебло. Месото им пожълтява;

Sanguinolenti – гъби с тъмно оцветяване и месо, което червенее;

Arvenses – високи печурки, които имат изразен аромат на анасон. Растат на групи, а месото им, подобно на други групи печурки пожълтява;

Xanthodermatei – тези печурки имат доста натрапчив аромат на фенол, месото им пожълтява, имат изразена токсичност.

Състав на печурките

Печурките съдържат целулоза, голямо количество витамин D, К, А, витамини от В-групата, Е и РР. Освен това са богати на цинк, калций, калий и фосфор. Няколко печурки на ден са достатъчни за да си набавите необходимото количество витамин В12. Съдържанието на натрий в тях е много ниско.

100 г печурки съдържат 43 калории, 2 г фибри, 3 г белтъчини, 1 г захари, около 88 мл вода. Не съдържат холестерол и мазнини.

Избор и съхранение на печурки

Печурки, agaricus

Винаги избирайте печурки, които имат свеж вид и са месести и здрави. Избягвайте съмнително изглеждащи гъби, защото рисковете за здравето са безброй. Съхранявайте печурките в пликове в хладилник до 5 дни. Не ги мийте, преди да ги поставите в хладилника, защото попиват много бързо водата и така губят своя собствен аромат.

Не ги съхранявайте близо до чесън или лук, защото бързо ще поемат техния специфичен аромат. Ако купувате пакетирани печурки, винаги проверявайте срока на годност.

Печурките са подходящи и за замразяване. За целта ги нарежете на шайби и ги поставете в кутии за замразяване или обикновени пликчета. Не ги натъпквайте, за да не не ги нараните. Във фризер може да съхранявайте печурките до три месеца.

Печурки в кулинарията

Пилешко с печурки

Наистина печурките са едни от най-семплите представители на голямото семейство на гъбите, но това не означава, че не са изключително вкусни и полезни. Освен това в наши дни печурките са достъпни за всеки, което не може да се каже за изтънчените трюфели например. Печурките са абсолютно натурален продукт, който може да се консумира както сурова, така и приготвен чрез всякаква топлинна обработка. Преди готвене обаче печурките трябва да се почистят старателно.

Печурките се измиват много добре, ако ги поставите във вода, в която предварително е размита една шепа брашно. В тази рядка брашнена кашичката гъбите се търкат с ръка, докато от тях не падне полепналата пръст. След това ги изплакнете с чиста вода и по желание ги накиснете в оцет, за да не потъмнеят. Не мийте гъбите директно под течаща вода, защото бързо поемат от нея и губят част от своя вкус.

Печурките придават невероятен вкус на много предястия с гъби, салати, основни ястия с гъби, пълнежи, омлети с гъби и пюрета.

Пълнените печурки със сирене са невероятно ястие, което освен че става бързо е и много вкусно. Печурките да се пържат, пекат на фурна или гриловат на скара.

Когато запържвате печурките, е достатъчно да ги държите в тигана само няколко минути, защото се приготвят доста бързо. Те отделят голямо количество вода, която може да запазена за направата на сосове и гъбени супи. Печурките влизат в състава на много зеленчукови ястия, използват се за гарнитура, допълват чудесно вкуса на ризото с гъби. Могат да се консумират и самостоятелно, овкусени само с малко сол и масло.

Ползи от печурките

Печурки

Както споменахме, печурките имат високо съдържание на цинк, който повишава съпротивителните сили на организма и укрепва състоянието на имунната система. Тъй като тези гъби са ниско съдържание на натрий, нямат холестерол и мазнини, те са идеалната храна за хора, които спазват диетичен режим. Липсата на захар ги прави подходящи за диабетици.

Печурките съдържат повече витамини от В-групата, отколко има в пресните зеленчуци. Тези гъби са първенец по съдържание на витамин В2, който намалява главоболието и понижава честотата на болковите атаки при хора, страдащи от мигрена.

Печурките влияят положително върху състоянието на кожата и косата. Високото съдържание на антиоксиданти в печурките ги прави здравословна храна, подходяща за всяка една трапеза.

Консумацията на печурки има антибактериален, антивирусен и дори антиканцерогенен ефект според редица проведени изследвания.

Вреди от печурки

Мухоморката е двойник на печурката

Най-големият риск, който съществува при консумацията не само на печурки, но и на всички видове гъби, идва от опасните отровни двойници. Специално печурката притежава 3 двойници – бяла леплива мухоморка, зелена мухоморка и карболова печурка. Най-опасният от тях е небезизвестната зелена мухоморка.

Най-сигурният начин да отличите отровният двойник на гъбата е цветът на пластинките. При ядливите печурки пластинките са розово-червени до кафяви, но при зелената мухоморка те са оцветени в бяло.

Първите симптоми, по които може да разпознаете отравянето са коремна болка с коликообразен характер, диария и повръщане. Следват признаци на чернодробно увреждане, кома и дори припадъци. Бъбречната недостатъчност също не е изключена. Затова дори при най-малките съмнения веднага потърсете квалифицирана медицинска помощ.

Друг важен момент в консумацията на печурки е тяхното съхраняване. Дори ядливата печурка може да причини негативни симптоми, ако не се съхранява правилно. От друга страна, хората с по-нежен стомах, могат да имат проблеми със храносмилането на гъбите, които да доведат до стомашен дискомфорт.

Ако сте сигурни в това, че имате свежи гъби под ръка, то може да ги употребите в някоя от тези вкусотии:

- месо с гъби;

- гъби в масло;

- ориз с гъби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest