gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лечебни коктейли срещу махмурлук

Лечебни коктейли срещу махмурлук

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Коктейли
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Все пак най-добрият метод против махмурлук е да се пие с мярка и удоволствие. Но на всеки се случва да забрави тази максима и да се отдаде на юнашки запой с повод или без повод. А българите са всеизвестни почитатели на чашката, пардон - на бутилката, при това в неумерени количества.

И така...вечерта е минала, наквасили сте се добре, заспали сте като труп и ето, че идва сутринта, която ви сервира още в леглото главоболие, виене на свят и гадене. Но как да се отървем от всичко това, без да се налага да свършваме в токсикологията? Отговорът на този екзистенциален въпрос ще потърсим в настоящата статия.

Вариантите са много – от диня до зелева чорба, а и няма да е грешно, ако се каже, че историята на лечебните коктейли срещу махмурлук се пише и до днес. Кой точно ще изберете и дали ще е ефективен, е твърде индивидуално, но ето няколко идеи:

Коктейл H2O

Махмурлийте със стаж са наясно, че един от най-неприятните ефекти на алкохола е дехидратацията на организма, което още повече придава черни краски на апокалиптичната пиянска картина.

Вода

Коктейлът е елементарен и се нарича вода. Препоръчително е да се пие в голямо количество или в края на алкохолната вечер, както и по време на самата вечер. Няма да е проблем да разреждате коктейлите, шотовете или двойните уискита с по чаша вода на всеки два часа – това ще предотврати дехидратацията и ще ви спести онова болезнено пулсиране в главата на сутринта.

Коктейл Тути-фрути

Отново преди лягане, само че не Н2О, а сок – портокалов или доматен, при това домашно изцеден. Фруктозата, която се съдържа в този животворен коктейл, е причината за неговата ефикасност. Тя ускорява метаболизма и така му помага да се отърве по-скорострелно от алкохола. Малкият недостатък на тази амброзия срещу махмурлук е, че една чаша е недостатъчна. Трябва да се приемат поне десетина, а предвид промилите в кръвта ви, ще се окаже непосилна задача, освен ако няма кой да ви се притече на помощ. Може би вариантът с водата все пак е по-добър и постижим.

Махмурлук

Солен коктейл

И въздържателите знаят, че солта задържа водата в организма и по този начин помага на излишните килограми да се трупат. Но всеки недостатък си има и своята положителна страна - солта обаче може да се използва за облекчаване на махмурлука – колкото повече вода има в организма, толкова по-добре за вас, любители на спиртните напитки. Затова няколко солени айрана по време на веселата вечер не са никак лоша идея.

Бира

Старите пиячи със солиден стаж в алкохолните запои смятат, че това е оптималното средство срещу махмурлук. Нещо повече - започнеш ли да изтрезняваш с бира, значи си стигнал най-високото ниво в йерархията на пиячите – ставаш, чувстваш се ужасно, боли те глава, гади ти се… Изпиваш 2-3 бири и вече си много по-добре. Да, мили ми фенове на чашката, но това е само привидно. По този начин само отлагате неизбежното – рано или късно ефектът от многото алкохол ще се прояви и махмурлукът ще ви тръшне на леглото в мъчителна агония, независимо че преди няколко часа сте се хвалили пред приятелите си, че с бира се изтрезнявало най-добре. Освен това да лекуваш махмурлук с още алкохол, дори и бира, не е никак добра идея, защото можеш да се пристрастиш, което не е целта на задачата, нали?

И като за финал, накрая, но не и по важност, винаги можете да изпробвате коктейлите Родно производство или Made in Bulgaria. Родният гений е измислил не едно и две средства срещу махмурлук като коктейл Шкембе, сок от диня (но не с мастика) и най-вече коктейл Зелева чорба.

И все пак коктейл Умереност и мярка си остава най-препоръчваният от нас. Помислете си дали си струва за няколко часа веселие, да загубим цял ден в болка, неразположение и мъчителни преживявания? Едва ли! Тогава хайде, наздраве и умната!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest