Масловка
SuillusSlinavka

Масловка

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651648k
Масловка
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Масловката /Suillus/ представлява род базидиева гъба. Предимно расте в иглолистните гори, предпочита младите борови насаждения и техните покрайнини. Много често се среща между мъхове и треви, както и под боровите насаждания, но може да я откриете и високо в алпийския пояс, под клекове. Масловката расте както самостоятелно, така и на групи.

Шапката на масловка е жълтокафява до тъмнокафява. При влажно време става леплива, а в сухо време – лъскава и гладка. Свързана е с пънчето посредством белезникаво покривало. Шапчицата има леплива кожица, която се бели много лесно.

Покривалото, което свързва ръба на шапката с пънчето, се разкъсва при израстването на шапката от този ръб и остава да виси от него като лепкав белезникаво-лилав пръстен, който след време изчезва. Месото на масловката има белезникаво-жълт цвят, който не се променя по време на растежа. След откъсването на гъбата, тя започва да се размеква.

Спороносните тръбички на масловката в млада възраст са бели, жълтеникаво-бели или къси и жълти. Пънчето ѝ е белезникаво, бледожълто, с лепкав лилав пръстен, плътно и твърдо.

Видове масловка

Обикновена масловка /Silius luteus/ - тя е една от най-често срещаните масловки в Европа, освен това е и една от най-събираните ядливи диви гъби на територията на нашата страна. При съвсем младите гъби лимонено-жълтите тръбички са скрити от белезникава мембрана, която свързва гуглата със стъблото. Споровият прашец има кафеникав цвят, диаметърът на гуглата достига до 15 см, а височината – до 10 см. Обикновената масловка обича крайпътни и слънчеви места до борови дръвчета.

Зърнеста масловка /Silius granulatus/ - също е една най-събираните гъби в България. Тръбичките на младите зърнести масловки изпускат течност, която наподобява мляко. Горната част на гуглата ѝ е червеникаво-кафява и слузеста рано сутрин и в дъждовно време. Месото мирише приятно, има жълтеникав цвят. Диаметърът на гуглата е около 10 см, а височината достига до 8 см. Расте предимно в трева и близо до борови дръвчета. Най-често може да се сбърка с обикновената масловка.

Кравешка масловка /Silius bovinus/ - разпространена е предимно в иглолистните гори. Гуглата е камбановидна при младите гъби, но с течение на времето става плоска. Цветът на кравешката масловка е жълтокафяв а понякога има червеникав оттенък. Долната страна на шапчицата е жълта.

Елегантна масловка /Silius elegans/ - шапката ѝ достига диаметър 3-10 см. При най-младите гъби е полусферична, а по-късно се разперва и става почти плоска, със слабо извита връхна част. Цветът на елегантната масловка варира от златистожълт до оранжевокафяв.

Следващите два вида, които се срещат по-рядко в нашата страна, са напръскана масловка /Silius variegatus/ и сибирска масловка /Silius sibiricus/.

Състав на масловката

Масловки

100 г масловка съдържат:

18 калории;

0.5 г въглехидрати;

0.7 г мазнини;

2.4 г белтъчини;

5.4 мл вода.

Масловката съдържа витамин D, витамини от В-групата и антиоксиданти.

Събиране и съхранение на масловка

Поради слузта, която отделят масловките при мокро време, се препоръчва тяхното събиране да става в сухо време. Събирайте ги внимателно, за да не ги нараните. Имайте предвид, че наличието на кафяви канали в срязаното месо на гъбата показва присъствието на насекоми и техните ларви. Те често нападат мекото и жълто месо на масловката. Тази гъба е много нетрайна и се размеква сравнително бързо, червясва след брането, поради което трябва да се консумира веднага.

Масловка в кулинарията

супа от масловки

Масловките намират широко приложение в кулинарията. Преди приготвяне ги измийте и почистете старателно. Кожицата ѝ трябва да се премахне преди готвене, защото може да се стигне до хранително разстройство.

Гъбата е подходяща както за топлинна обработка, така и са консервиране и сушене. Масловките са тежки гъби, които не са особено подходящи за вечеря. Могат да се приготвят задушени или запечени във фурната, но не прекалявайте с мазнината, която слагате.

Може да консумирате масловките като предястие, запържете ги с малко масло и накрая ги овкусете с малко черен пипер и сол. Друга много лесна и вкусна рецепта с масловка: запържете лук и добавете нарязани масловки. Пържете, докато се изпари водата, и накрая добавете черен пипер и малко течна сметана.

Ползи от масловката

Гъба масловка

Подобно на повечето ядливи гъби, масловката носи редица ползи за здравето. Витамин D е жизнено необходим за правилното усвояване на калция, освен това има изразени антиракови качества. Гъбите са богати на антиоксиданти, които са жизнено необходими за организма.

Вреди от масловката

Не е известно масловката да има отровни двойници, което е невероятно предимство пред някои други видове гъби с опасни отровни двойници. Все пак имайте предвид, че масловката може да расте до някои неядливи гъби, затова повишеното внимание по време на събиране е задължително условие.

От друга страна, масловките са тежки гъби и ако ципата им не бъде премахната преди готвене, може да се стигне до стомашни проблеми. Не консумирайте масловки за вечеря, за да не претоварвате храносмилането.

С масловка може да сготвите:

- ароматна гъбена супа;

- ориз с гъби;

- пълнени гъби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес