gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Сезонът на киселото зеле

Сезонът на киселото зеле

Свинско със зеле
Нож за зеле метален-21%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Нож за зеле метален
4.50 лв.
3.56 лв.
Виж ››

През зимата едни от най-подходящите гозби са тези, които съдържат кисело зеле. Почти няма дом, в който да не се прави голямо количество от продукта в добре познатите на всички каци. Не веднъж сме чували израза, че свинското си отива най-много с киселото зеленце, а както знаем свинско месо е най-честият посетител на нашата трапеза от месата през студената и мрачна зима.

Но всъщност киселото зеле може да бъде приготвено по най-различни начини и да се добавят, както мазни така и по-леки меса. Вкусни са и рецепти, които не съдържат месо, а само някакви различни видове зеленчуци.

Най-често киселото зеле в постен вариант се приготвя с боб. В някои краища на България предпочитат да го правят и с ориз на фурна, между другото много интересна и вкусна рецепта. Но независимо какво сте решили да приготвите, за да стане вкусна гозбата със зеле, най-важното правило е да бъде по-мазничко. Просто на този продукт му е нужна мазнина и в случай, че сте решили да готвите постна манджа, сложете повечко олио.

Свински ребра със зеле

Сега всеки, който се храни здравословно ще каже, че това е кошмар за организма, обаче приемете, че има хора, които обичат да си угаждат и да не се престарават в старанието си да се хранят природосъобразно. За хубаво или лошо на българите зимата им минава в ядене на туршии, свинско, кисело зеле и праз.

Та за гозбите с кисело зеле – можете да приготвите много хубави сармички, в които трябва да има поне малко сланина, защото иначе са сухи и никак няма да ви се харесат. Можете да сложите не задължителната кайма, а мляно месо, което да има малко повече сланина по себе си.

Най-общо, за да успеете да приготвите добра гозба с кисело зеле трябва да направите следните неща:

Зелеви сарми

1. След като сте извадили зелката от т.нар каца, трябва да я отцедите от зелевия сок, който се съдържа в зеленчука. Ако ще правите някаква манджа, която ще се запича, а дори и да се задушава, не е необходимо да го изстисквате докато премахнете целия сок.

Можете да оставите част от сока в зелката, след това той ще се изпари докато го варите или печете и това ще му даде допълнителен вкус. В случай обаче, че искате да направите сарми – внимавайте от желание да изстискате зелката да не скъсате листата.

2. Както вече споменахме, трябва да има ако не повече мазнина, то поне мазно месо, за да стане достатъчно сочно зелето.

3. При рязането опитайте да не го режете на едри парчета – колкото по-дребно, по-лесно се сварява.

4. Ако искате да направите крехко зеле, най-добре да използвате глинен гювеч. Разбира се, ако приготвите гозбата в обикновена тава или тенджера, също ще се получи добре.

5. Не е много желателно да добавяте сол докато готвите кисело зеле – рискувате да пресолите гозбата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest