Гуарана
GuaranaGuarana

Гуарана

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
Гуарана
Голям водоустойчив панер, елипса, кафяв - 29см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Голям водоустойчив панер, елипса, кафяв - 29см
10.00 лв.
Виж ››

Гуарана /Paulinia cupana/ представлява вечно зелено пълзящо растение, което ражда дребни червени плодове, даряващи тялото и ума с енергия. Това растение се среща в амазонската джунгла в Южна Америка, но е най-разпространено в Бразилия. Растението се характеризира с огромни листа и красиви цветни букети.

В последните години гуараната предизвика сериозен интерес в целия свят. Този интерес е провокиран от червените плодчета, които имат размер на кафени зърна. Всяко едно плодче съдържа в себе си семе, което много силно наподобява око, преди да се обели напълно, а след обелването започва да прилича на лешник.

История на гуараната

Историята на гуараната е много дълга се губи някъде в мита от културата на племената Гуарани и Тупи, които обитавали джунглата на Амазонка. Според легендата едно от местните божества убило много обичаното от своето племе дете.

Друго божество, което било по-добре настроено към отдавна изчезналото вече племе, посадило очите на убитото дете – едното око в селото, а другото в джунглата. Така се появили култивираната и дивата форма на гуарана. Индианците изсушавали семената на гуараната и ги смесвали с брашно и вода до получаването на консистенция, наподобяваща тесто за макарони и слагали сместа да съхне в специални форми.

Светът узнава за гуараната благодарение на д-р Луис Перейра Барет от Рио де Жанейро. В началото на 20 век той построява завод, в който от екстрактът на гуараната започва да се произвежда първата в света медицинска напитка, а след около 15 години се появява шампанското Гуарана Антарктика. В наши дни гуараната успешно се конкурира с кока-колата.

Състав на гуараната

Всяко едно семенце гуарана съдържа до пет пъти повече кофеин, отколкото кафено зърно със същия размер. За сравнение, кофеинът в кафето е 2%, докато в гуаранта достигна 6-7%. Семената и екстрактът от гуарана са много богати на ксантити, сред които теофилин, кофеин и теобромин. Гуараната е богата на антиоксиданти и флавоноиди.

В състава на гуараната влизат още смола, протеини, танин, мазнини, скорбяла, аминокиселини, гуанин и аденин, калций, натрий, магнезий и витамин В1. Танините, които се съдържат в гуараната се срещат и в някои видове вино, а освен това придават много приятен дървесен аромат на напитката.

Приложение на гуараната

Гуараната може да се открие под формата на добавки, влиза в състава на различни енергийни напитки. На базата на екстракта от гуарана се произвеждат бонбони, шоколад, чай, паста за зъби и редица хранителни добавки. Гуараната се използава и като естествен инсектицид, защото защитава растенията различни вредители и насекоми.

Ползи от гуараната

Гуарана на прах

Смята се, че гуарана е най-естествения източник на енергия, можем да го приемем като своеобразно зарядно устройство за човека. Гуараната е много подходяща за подхранване на мозъка.

Продуктите с гуарана осигуряват енергия, необходима за процесите в тялото. Гуараната подобрява паметта, оказва цялостно тонизиране върху тялото и ума, спомага за преодоляване на отпадналостта и умората. Освен това ускорява кръвообращението и намалява риска от възникване на белодробни заболявания.

Гуарана стимулира липолизата – процесът на изгаряне на мазнини. Затова тя е идеална за хората, които спазват диета и спортуват активно. Екстрактът от гуарана не дразни стомаха и се понася много лесно от организма. Процесът на усвояване на вещества в гуараната е постепенен.

След приема на продукти с гуарана дълго време не се чувства отпадналост и умора, освен това не се напряга сърцето. Голямо предимство на гуараната пред кафето е, че при консумацията ѝ не се наблюдава сърцебиенето, което много често се среща при пиенето на кафе. Има твърдение, което все още не е напълно доказано, че гуараната действа като естествен афродизиак.

Гуараната действа благоприятно върху кръвоносната система, подобрявайки циркулацията. Подпомага за намаляването на главоболие, тежката мигрена и предменструалните болки. Антиоксидантите и флавоноидите в гуараната забавят процесите на стареене в клетките. Активните вещества в гуараната подобряват бъбречната циркулация.

Дневна доза гуарана

Въпреки безбройните си качества гуараната не бива да се приема в твърде големи количества. Обозначената за безопасна доза варира в различни страни по света, затова за такава се приема от 150 до 450 мг дневно.

Освен това в чист вид екстрактът от гуарана трябва да се приема много внимателно, защото може да увеличи изгарянето на личната енергия. Гуараната не бива да се приема от бременни жени или кърмачки. Не бива да се консумира и едновременно с упойки и антидепресанти. Не се препоръчва и при прием на продукти, добавки или медикаменти, които също съдържат кофеин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес