gotvach.bg»Статии»Кулинария»Изненади от белгийската кухня

Изненади от белгийската кухня

Белгийска кухня
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Вероятно ако до сега не сте се интересували от специалитетите на белгийската кухня, първото което ще предположите, че обичат са картофите, разбира се в комбинация с бира.

До някаква степен ще се окажете прави, но в тази кухня има и по-различни гозби, които определено ще предизвикат интереса на онези от вас, които обичат новото и различното в кулинарията.

Ако има място по света, където храната да е особено ценена и поставяна на челна позиция, това безспорно ще бъде Белгия. Хората тук обичат храната и обичат да доставят удоволствие на себе си чрез нея.

Патица с портокали

Още едно доказателство за това колко е важна храната в Белгия са имената на някои улици в Брюксел – „Площад на зърното” или пък „Булевард на мидите” и др. Но въпреки това в последните години се наблюдава сериозна тенденция да преминават към по-леки ястия, които да са и по-здравословни.

Макар че държавата е с малки размери, кухнята им е се отличава с особено разнообразие. В различните части в страната – различни са и популярните гозби. На висок почит са рибата, приготвена по най-различен начин, както и сосовете.

За да бъде хубав сосът, той трябва да е направен много гъст – обикновено използват жълтъци, сметана, както и масло. Ако се приготвя сос за дивечово месо, той задължително е с по-лека консистенция, кафяв на цвят и много ароматен. Пастетите също са част от белгийската трапеза.

Свинско със сос и гъби

Хубав навик в белгийците и като цяло в кулинарията им е използването на зеленчуци. Тук те никога не са на втори план и присъстват на трапезата задължително. Не толкова под формата на салата, а по скоро са приготвени като супи, които доста се различават от българските. Имат по-гъста консистенция и засищат.

Ако можем да отличим белгийската храна с нещо, то това ще бъде смесването на различни и иначе несъвместими на други места вкусове. Тук се наблюдават смесици от сладко и солено или кисело, но много всичко е умерено и въпреки странното си звучене получава се много вкусно. Добавя се мед на рибата, сини сливи на заешкото месо, свинското е подправено с ябълки, а патицата с вишни и портокали – истинска вкусова бомба.

Белгийски сирена

Но в действителност, макар да е различна от нашата, белгийската кухня е вкусна и хранителна, но не и тежка. Много популярно е ястие, което се прави с гъби, пилешко месо, зеленчуци. Нарича се ватерзой. Пилето е задушено в бульон от зеленчуци и гъби и се поднася в дълбока чиния, защото ястието има сос.

Сиренето е друг важен продукт за кулинарията на Белгия, дори е по-правилно да кажем сирената. Там във всяко ъгълче на страната се произвеждат по няколко вида сирена. И тъй като обикновено то върви като мезе на някакъв алкохол – в Белгия най-популярна е белгийската бира. От нея се изпиват наистина големи количества, а тя е добре позната на цял свят.

Подправките в тази кухня не са различни и не са нещо, на което е нужно да се набляга. Може би, това което основно ги различава от използването им в нашата кухня е индийско орехче, което белгийските кулинари обичат да използват често.

Щом е дошло време за десерт няма как да се пропусне белгийският шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest