Жасмин
JasmineJasmin

Жасмин

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516411k
Чай от жасмин

Жасминът /Jasminum/ представлява увивно храстовидно растение, което расте в районите с тропически климат. Жасминът има силно ухаещи цветове, цъфти в края на зимата и началото на пролетта, обсипвайки се с красиви ароматни цветове. Той е много близък роднина на маслината, с която се отнасят към едно и също ботаническо семейство – Маслинови /Oleaceae/. В рода Жасмин влизат около 200 вида вечнозелени храсти и лиани, които са се разселили по всички тропични и субтропични части на света.

В домовете най-често се отглежда жасминът самбак, а неговите цветове излъчват толкова приятен аромат, че в много страни го наричат „царят на уханията“. Цветовете му са дребни, най-често наподобяващи бели звездички, събрани по 5-6 в едно съцветие.

Най-често са простоцветни, но съществуват и кичести форми и видове, в някои случаи обагрени в кремаво, жълто или нежно розово. Всяко съцветие издържа до 20 дни преди да увехне. Когато наближи моментът на прецъфтяването, листчетата придобиват лилав или червеникав оттенък. Стъблата достигат дължина до няколко метра. Те са жилави и много тънки, поради което имат нужда от подпора. В повечето случаи цялото растение се губи под многобройните листа, които го покриват плътно. Листата са блестящи и овални, разположени на къси дръжки. Достигат дължина до 10 см и имат важна роля за красивия външен вид на жасмин.

При добри грижи жасминът самбак расте много бързо и цъфти през цялата година. Препоръчва се да се подрязва, а връхчетата на клонките да се прищипват, за да се получи хубаво разклонено растение. Този жасмин се култивира от далечната 1665 година, като през този дълъг период от време са създадени стотици сортове, които в някои случаи имат твърде причудлива форма на цветчетата.

История на жасмина

Най-вероятно произхожда от Персия или Индия. В наши дни се култивира в Мароко, Египет, Франция, Алжир и Китай. В продължение на векове наред в Индия, Египет и Близкия Изток достъп до жасминовото масло са имали само най-висшите класи.

Първите сведения за жасмина идват от индийските папируси. В Индия жасминът се смята за свещено растение, дори го наричат „лунна светлина на любовта“, а младите девойки украсяват косите си с него.

Гърците вярват, че жасминът е даден на хората от богинята на мъдростта Атина. През 1937 година на Филипинските острови жасминът е приет за национален символ със специален държавен указ. Гирлянди и диадеми от цветовете му се смятат за най-скъп подарък, с който се посрещат желани гости.

Филипинците приемат жасмина за олицетворение на вярност, чистота и любов. Наричат го „сампатига“, което означава „кълна ти се“. Тяхната легенда пък разказва за храбър и силен войн, който преди тежка битка изрекъл тези думи на своята любима. Войнът загинал на бойното поле, а девойката починала от мъка. На нейният гроб израснала нежна и красива сампатига, която народът възприел за свое най-обично цвете.

Жасмин

Видове жасмин

Освен жасмин самбак, който вече разгледахме, съществуват още три вида жасмин, които набират сериозна популярност. Това са:

Многоцветен жасмин /Jasminum polyanthum/ - притежава сложни листа, съставени от 5-6 листчета. Цветните пъпки са оцветени в розово, а вече разцъфтелите цветчета са бели. Те са сравнително едри, достигат до 2.5 см в диаметър, събрани са по 15-20 в съцветие.

Лекарствен жасмин /Jasminum officinale/ - притежава много едри цветни пъпки. Цветовете му са ароматни, събрани са в 5-6 съцветия, които се появяват през лятото. Започва да цъфти едва след като навърши 2-3-годишна възраст.

Кралски жасмин /Jasminum rex/ - характеризира се с едри овални листа и големи ухаещи цветове, които радват сетивата през зимата. Започва да цъфти в зряла възраст.

Състав на жасмина

Жасминът е много богат на етерични масла. В състава му влизат бензил ацетат, бензин алкохол, линалил ацетат, индол и други съставки.

Отглеждане на жасмин

Стайните видове жасмин позволяват различни възможности за оформяне, според конкретните условия. Възможно е да се поддържат като компактни храстчета или да се поставят във висящи кошници, от които да висят като красива зелена завеса. Не е изключено жасминът да се спусне да се увива по опори с различна форма – резултатът са ефектни зелени пана, които са обсипани с множество ухаещи звездички.

Мястото, където ще се отглежда жасминът трябва да бъде слънчево и светло. Нормалната стайна температура е напълно достатъчна, за да се развива добре. Полива се в зависимост от нуждите, но е по-добре да се остави да се засуши, отколкото да се наводни твърде много. През пролетта жасминът трябва да се прехвърли в нова почвена смес, освен това е необходимо да му се осигури по-голяма саксия. Младият жасмин трябва да се пресажда всяка година, а по-възрастният от 4 години – през 2 или 3 години.

През февруари-март месец се прави подстригване на растението, можем да скъсим клонките наполовина без да му навредим. След подстригването ще израснат много млади клончета, върху които се образуват цветни пъпки.

Ползи от жасмина

Жасминът се счита за силен афродизиак, който оказва положително влияние на потентност и фригидност. Успокоява матката, увеличава млякото на кърмачките. Жасминът е едно от основните растения, използвани в ароматерапията. Полезно е при депресия и апатия по време на менопаузата, балансира водния баланс на организма в летните горещини.

Използва се и като мехлем за твърде чувствителна и суха кожа. Някои лекари твърдят, че жасминът успокоява нервите толкова добре, колкото и лекарствата, но без никакви странични ефекти.

Жасминът укрепва съня в горещите летни нощи. Действа релаксиращо и отпускащо, повишава концентрацията и избистря съзнанието. Жасминовото масло се счита за един от най-добрите природни лекове срещу стрес, депресия, безпокойство и умора. Жасминът намира широко приложение в парфюмерията и козметиката.

Чаят от жасмин е истински лековит еликсир. Той съдържа важни полифеноли, за които се смята, че могат да убиват раковите клетки, предизвикващи някои видове рак.

Китайски чай от жасмин

Лечебният чай се използва и при храносмилателни смущения. Доброто храносмилане е ключов фактор за силна имунна система и крепко здраве. Всеки знае колко е неприятно чувството на болка и дискомфорт в корема. Жасминовият чай регулира храносмилателните процеси благодарение на съдържащите се в него вещества.

Ако искате красива и младолика кожа, чаят от жасмин е вашата напитка. Антиоксидантите в чая забавят процесите на стареене и наутрализират вредните радикали. Те предпазват от разпад на колагена и намаляват появата на възрастови петна.

Чаят от жасмин е чудесен помощник в отслабването. Ако сте решили да спазвате някакъв диетичен режим, няма по-добра напитка от жасминовия чай, която да включите в ежедневието си. Освен че благоприятства храносмилането, жасминът засилва метаболизма и по този начин помага за загубата на излишни килограми.

Редовният прием на чай от жасмин може да помогне за регулирането на холестерола - повишаване на добрия и намаляване на лошия. По този начин се намалява рискът от развитие на сърдечни проблеми. Жасминовият чай подобрява кръвообращанието и предпазва от образуване на опасни кръвни съсиреци.

Жасминовият чай е традиционна напитка в китайската култура, а лечебните му свойства са изключителни.

От жасмина се произвежда и много полезно масло, което е доста скъпо, но това никак не е случайно. То е силен афродизиак, успешно лекува главоболие, има отлични болкоуспокояващи и противовъзпалителни действия.

Ако страдате от депресия, маслото то жасмин е отличен начин за премахване на лошите мисли, умората и безсънието. Освен това, жасминовото масло няма страничните ефекти, характерни за антидепресантите, така че може да се използва спокойно. Избягвайте да го прилагате в неразреден вид по кожата, разреждайте го с базови масла по избор.

Вреди от жасмин

Въпреки че има толкова ползи за здравето, жасминът може да причини и някои негативни ефекти. Той не бива да се приема от хора със стомашни проблеми, на гладно, от бременни жени, при чувствителност към кофеин. Бъдете внимателни, защото жасминовият чай може да предизвика алергия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest