Коензим А
Coenzyme AKoenzim A

Коензим А

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
Коензим А

Коензимите са основни органични съединения, които взаимодействат с ензимите, за да им помогнат да катализират реакциите. Ензимът притежава активно място, където катализира реакцията на субстрата, но коензимът се свързва с други области на ензима, променя формата си и му помага да отговаря по-добре за своите функции. От химическа гледна точка коензим А спада към тиоловата група. Това означава, че в състава му влизат сяра и водород.

Коензим А е коензим от съществено значение. Тялото го произвежда и не може да живее без него. Коензим А улеснява повече от 100 химически реакции. Коензим А се счита за помощна молекула, химично вещество, необходимо за активирането на някои ензими и протеини или важни химични реакции.

Според някои специалисти коензим А е молекула-помощник, която улеснява пътя на окисляването. Този процес води до образуването на ацетил коензим А – важно химическо вещество, което се използва за производството на мастни киселини в живата клетка. Без този много важен процес, няма да има производство на мастни киселини /съединения, които поддържат целостта на клетъчната мембрана – защитно покритие на всяка една клетка/.

Коензим А се произвежда в клетките на черния дроб и други важни органи. Най-високи концентрации от него са в сърцето, бъбреците, мозъка, надбъбречните жлези и скелетните мускули.

Функции на коензим А

Много научни изследвания показват, че коензим А е „главен ензим“ – всъщност това е най-активният ензим в метаболизма на процесите в тялото. Коензим А е много важен катализатор, който е необходим за използването на коензим Q, за производството на метаболитните ензими. Освен това се смята, че той играе важна роля за способността на организма да се справи със стреса и за укрепването на имунната система.

Овесени ядки

Една от най-важните функции на коензим А е стартирането на енергийния цикъл в организма, посочен като цикъл на Кребс, по време на който се произвежда около 90% от енергията на тялото. Коензим А е от съществено значение за прозводството на хидрокортизон – анти стрес хормон.

Ползи от коензим А

Коензим А намалява негативните ефекти от стреса и забавя процесите на стареене. Както всички знаем, стресът е отговорен за трите основни причини за смърт в последните години – рак, инсулт и сърдечни пристъпи. Стресът отслабва имунната система, правейки тялото податливо към инфекции и други проблеми. За да се бори със стреса тялото произвежда хормони, известни като глюкокортикоиди. Твърде честото им отделяне намаля резервите на коензим А в организма.

Той укрепва имунната система и е жизнено важен за формирането и възстановяването на хрущяли и фиброзна съединителна тъкан. Коензим А е много важен и за намаляването на стреса, защото както споменахме, произвежда анти-стрес хормона.

Коензим А е много важен за активно спортуващите хора, защото доставя ключови хранителни вещества за организма, необходими за освобождаването на анаеробна енергия, която е важна при интензивните упражнения.

Има и добра новина за жените в менопауза. В този период от живота, всяка жена страда от различни промени, които стават причина за складирането на мазнини, увеличаването на депресия и тревожността. Коензим А отключва тези мастни натрупвания и им помага да се превърнат в енергия.

Бъбреци

Дефицит на коензим А

Недостигът на коензим А е неблагоприятен за тялото. Може да се стигне до отслабване на имунната система, увеличаване на стреса и всичките последствия, които тези две негативни събития носят след себе си.

Източници на коензим А

Не са открити хранителни източници на коензим А. Клетките на тялото го произвеждат от три елемента – аденозин трифосфат, цистеин и пантотенова киселина /витамин В5/. За щастие всеки един от тези три компонента може да бъдат набавени чрез храна или хранителни добавки.

Сред основните източници на витамин В5 се нареждат хлебната и бирената мая, черен дроб, бъбреци, млечно-кисели продукти, фъстъци, каши от цели зърна, трици, овесени ядки, тъмно пуешко месо, зелените части на растенията. Други източници на витамин В5 са риба, месото, птиците, пълнозърнестия хляб, пчелното млечице.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес