Прошуто

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641647k
Прошуто

Прошуто представлява световно известен италиански деликатес, наслада за вкусовите рецептори, чието производство е запазена марка на италианците. Прошуто е вид шунка, приготвена от свински бут, който е маринован и отлежавал в специфични условия, наложен със сол и ароматни подправки.

Прошуто Сан Даниеле – това е един от най-известните и престижни видове на прошутото. Вкусът му е изискано-сладък, за разлика от другите, които са по-пикантни и солени. Най-подходящият сезон за производството му е зимата, а най-качественото прошуто се произвежда в местността Сан Даниеле. Това е район около бреговете на река Таглиаменто, където се смята, че е най-добрият климат за направата на това гурме изкушение.

Свинете, от които се приготвя прошутото са тип „тежка свиня“, което означава, че животните са хранени по специална диета. Те достигат тегло до 160 кг и възраст не по-малко от девет месеца. Още при раждането си животните се маркират с татуировки на бутовете. При заколването на свинете се издава специален сертификат.

Процесът на приготвяне може да отнеме от девет месеца до година и половина, в зависимост от това колко е голям свинския бут. Първите стъпки са почистване на месото и обработка с морска сол, след което се оставя за два месеца. През този период бутът се притиска внимателно малко по малко, за да се пресуши кръвта от месото. Трябва да се внимава да не се натроши костта. Когато изсъхне напълно, се закачва на проветриво място.

История на прошутото

Италианско прошуто

Произходът на прошуто датира от незапомнени времена и най-вероятно започва още от бронзовата епоха. Първите документи са от времето на келтите, които въвеждат практиката на консервиране на месото със сол и от римляните, които пирували с прасенца, наденици и шунки. Римските войници поемали на дълги походи с големи количества осолено свинско месо и шунки.

В миналото са отглеждали прасетата навън, в гористи и влажни местности. Прибирали ги само през зимата и ги хранели с жълъдите, предварително събрани от дъбовите гори. След нашествието на ломбардите /569 г./ социалният статут на свиневъдите, наричани майстори на свинете, бил равностоен на този, който притежавали майсторите занаятчии. Интересен факт е, че цената на горските масиви се е изразявала в т.нар. свинска равностойност.

Галите също били много вещи в сушенето на свинско месо. Заколването на свинете ставало през зимата, не по-късно от 15 февруари, за да се използват ниските температури при осоляването и пролетните ветрове за сушенето. Това важи и до ден днешен.

Състав на прошутото

Ненаситените мазнини в прошутото достигат до 75%, равнявайки се на тези в рибата и говеждо месо. Освен това деликатесът е богат на аминокиселини и важни елементи като цинк и желязо. Средното съдържание на сол в прошутото е около 6%. Използването на добавки към прошутото е напълно забранено.

Избор и съхранение на прошуто

В нашата страна прошуто може да се открие в по-големите хранителни вериги и специализираните италиански магазинчета. Цената му доста висока – може да надмине 10 лв. за 100 г. Обърнете внимание на етикета – там трябва да са упоменати срок на годност и производител. Прошутото се съхранява в хладилник.

Прошуто в кулинарията

Пица с прошуто

След дългият и сложен процес на обработка прошутото достига до ценителите, които са разпръснати из целия свят. Самият му примамлив вид, нежно розова сърцевина и снежно бяла сланина подготвят за предстоящата наслада. Рецептите с прошуто са безброй. Винаги го нарязвайте много тънко, за да се насладите максимално на невероятния му вкус.

Не е необходимо да подлагате прошутото на термична обработка, защото става още по-сухо. Обикновено лентичките се добавят в края на приготвянето на отделното ястие. Може да консумирате прошутото с парче ароматен пармезан и чаша червено вино – какво по-добро предястие от това?

Прошутото се използва за направата на пици, завити рулца с ленти прошуто и сирене или целина. Влиза в състава на много свежи салати с рукола и козе сирене. Класическа комбинация са смокини, прошуто и козе сирене.

Естествено няма как да не влезе в състава на вкусни спагети с прошуто например. Увитите аспержи с прошуто и леко запържени в сгорещена мазнина са страхотни и изискани рулца, с които може да изненадате вашите гости.

Ползи от прошуто

Цинкът и желязото, които се съдържат в прошуто, са важни за поддържането на здравето и функциите на организма. Желязото играе ключова роля за производството на енергия, функционирането на имунната система също е зависима от него. Цинкът подпомага баланса на кръвната захар, поддържа чувствителността на вкус и мирис, подпомага дейността на имунната система.

Вижте още вкусни предложения за:

- салати с прошуто;

- сандвичи с прошуто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес