Витамин B15
Vitamin B15Vitamin B15

Витамин B15

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Витамин В15

Витамин В15, познат още като пангамова киселина, е класифициран като витамин от В-групата, защото се синтезира след консумация на продукти, богати на витамини от този комплекс. Всъщност витамин В15 не е истински витамин, а само се смята за витаминоподобно вещество, тъй като не се среща в органичен вид в природата.

Все още науката не е дала достатъчно отговори по отношение на пангамовата киселина. Не са доказани и никакви заболявания, вследствие на недостигът ѝ в организма.

Непотвърдени легенди разказват, че руските шампиони по бодибилдинг приемат витамин В15, в резултат от което притежават отлична форма. Друг мит твърди, че собствениците на състезателни коне в САЩ им дават витамин В15, за да бъдат те по-бързи и да се изморяват по-бавно.

Витамин В15 се разтваря във вода. Въведен е в Русия, където са силно впечатлени от резултатите от приема му, но Управлението за храни и лекарства в САЩ забранява прилагането му на пазара.

Биологичното действие на витамин В15 е разнообразно. Преди всичко друго, той повишава активността на ензимите на тъканното дишане. Освен това катализира някои реакции на пренос на метилни групи, в това число креатина и холина.

Функции на витамин В15

Витамин B15 и Фитнес

Витамин В15 нормализира липидната обмяна в организма, има много добро липотропно действие и подобрява процесите на аеробната синтеза. Той увеличава възможностите за използване на кислорода от организма, както и засилва устойчивостта на кръвоносните съдове към кислородно гладуване, познато като хипоксия.

Ползи от витамин В15

Витамин В15 потиска натрупването на млечна киселина в мускулната тъкан, като по този начин намалява умората и увеличава издръжливостта на спортистите. Използва се за лечение на алкохолна зависимост/алкохолизъм.

Витамин B15 и Затлъстяване

Пангамовата киселина може да се използва за детоксикация, както и за лечение на астма, болки в ставите, болки в нервите, кожни заболявания. Тези твърдения обаче все още подлежат на доуточняване.

Витамин В15 е необходим на тялото за синтезиране на витамини, хормони и други важни вещества. Предпазва от затлъстяване на черния дроб, стимулира дейността на надбъбречните жлези и хипофизата. Повишава способността на организма да се освобождава от токсините.

Витамин В15 се използва много успешно при профилактика на сериозни заболявания като аутизъм, артрит, алергии, проблеми с дишането, хипогликемия и диабет, сърдечно-съдови заболявания. Той удължава живота на клетките, което е едно от най-ценните му качества.

Както споменахме, витамин В15 се използва за лечение на алколизъм. Това му действие се обяснява със способността да неутрализира влечението на организма, като в същото време спомага за детоксикацията и предпазва черния дроб от цироза. Това означава, че витамин В15 е особено необходим на хората, живеещи в големи градове, които са изложени ежедневно на сериозни замърсявания.

Витамин В15 намалява нивата на лошия холестерол, което го прави особено необходим на хората, страдащи от затлъстяване или склонни към такова.

Източници на витамин В15

Витамин B15 в Кафяв ориз

Витамин В15 се съдържа в животински тъкани – бъбреци, риба, меса, черен дроб. От страна на растителните групи най-високо количество на този витамин се открива в кафяв ориз, оризовите трици, дрождите, сусам, слънчогледови и тиквени семки. Той се съдържа и в бирена мая. Смята се, че дава най-добри профилактични резултати, ако се приема в комбинация с витамин Е и витамин А.

Дневна доза витамин В15

Спортистите приемат витамин В15 под формата на добавка, като дневният прием не бива да надвишава 100 мг. Приемът е разделен на два пъти – сутрин и вечер по 50 мг. Няма сведения за токсичност, но не е изключено в началото да се появи гадене.

Недостиг на витамин В15

Както казахме, все още не е доказано, че възникват заболявания вследствие на недостиг на витамин В15. Все пак има данни за поява на нервни смущения, сърдечни заболявания, увреждания на жлезите и намалено окисляване на живата тъкан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
51
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати