Студено е, а на нас ни се иска да похапнем от всичко и да излизаме колкото се може по-рядко. Разбира се, задълженията не ни позволяват да се отпуснем чак толкова, но пък през отминалите празници имахме удоволствието да си починем подобаващо.
И независимо, че работата и другите задължения държат съвестта ни будна, можем поне в някои отношения да се опитаме да сме по-рационални (да не споменаваме дума като мързеливи).
Храната, и като цяло похапването й, се оказва водеща за зимния период. Това не е нещо извънредно или странно, даже си е в реда на нещата. Но едвам достигнали до дома в тежките снежни условия, нямаме особено желание да обикаляме по магазини и да купуваме продукти. Съвсем спокойно можем да отменим себе си в това начинание, като приложим малко повече разум.
Продуктите през зимния период можем да си купим в по-големи количества и да си ги съхраним. Не, че това е кой знае колко нова информация.
Фризерите на всеки са пълни с мазничко свинско, а кацата е вече вероятно преполовена, но все още пълна с кисело зеле, намира се и туршия. До тук добре, но какво да правим с праза? Знаем, че той е основна част от менюто през зимния период и се похапва наистина много, а обикновено го продават на връзки, което си е едно сериозно количество.

В хладилник се съхранява много лесно – нужно е само го оставите цял, така както сте го купили, след което да завържете една торба в долната му част, но хлабаво. Друг начин е да сложите праза с корените надолу в сандък с пясък и после на балкона.
Ако искате да замразите зеленчука, нужно е да го изчистите, да обелите първия му слой, да премахнете брадата и да го измиете. След като се отцеди, започнете да го режете на шайби, около сантиметър дебелина.
Бланширайте парчетата за кратко – не повече от две минути.
След като ги извадите, трябва да ги поставите за няколко минути в студена вода, за да спрете процеса. Следващата стъпка е да отцедите парчетата и да ги наредите в кутии, които да сложите във фризер за около половин час.
После наредете парчетата в найлонови пликове. Сложете във фризер – по този начин зеленчукът може да бъде съхраняван не повече от шест месеца. Не бива да нарязвате зелената част за замразяване, т.нар пера на праза. Те са подходящи за бърза консумация.