gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си замразим праз

Как да си замразим праз

Замразяване на праз
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Студено е, а на нас ни се иска да похапнем от всичко и да излизаме колкото се може по-рядко. Разбира се, задълженията не ни позволяват да се отпуснем чак толкова, но пък през отминалите празници имахме удоволствието да си починем подобаващо.

И независимо, че работата и другите задължения държат съвестта ни будна, можем поне в някои отношения да се опитаме да сме по-рационални (да не споменаваме дума като мързеливи).

Храната, и като цяло похапването й, се оказва водеща за зимния период. Това не е нещо извънредно или странно, даже си е в реда на нещата. Но едвам достигнали до дома в тежките снежни условия, нямаме особено желание да обикаляме по магазини и да купуваме продукти. Съвсем спокойно можем да отменим себе си в това начинание, като приложим малко повече разум.

Продуктите през зимния период можем да си купим в по-големи количества и да си ги съхраним. Не, че това е кой знае колко нова информация.

Фризерите на всеки са пълни с мазничко свинско, а кацата е вече вероятно преполовена, но все още пълна с кисело зеле, намира се и туршия. До тук добре, но какво да правим с праза? Знаем, че той е основна част от менюто през зимния период и се похапва наистина много, а обикновено го продават на връзки, което си е едно сериозно количество.

Праз

В хладилник се съхранява много лесно – нужно е само го оставите цял, така както сте го купили, след което да завържете една торба в долната му част, но хлабаво. Друг начин е да сложите праза с корените надолу в сандък с пясък и после на балкона.

Ако искате да замразите зеленчука, нужно е да го изчистите, да обелите първия му слой, да премахнете брадата и да го измиете. След като се отцеди, започнете да го режете на шайби, около сантиметър дебелина.

Бланширайте парчетата за кратко – не повече от две минути.

След като ги извадите, трябва да ги поставите за няколко минути в студена вода, за да спрете процеса. Следващата стъпка е да отцедите парчетата и да ги наредите в кутии, които да сложите във фризер за около половин час.

После наредете парчетата в найлонови пликове. Сложете във фризер – по този начин зеленчукът може да бъде съхраняван не повече от шест месеца. Не бива да нарязвате зелената част за замразяване, т.нар пера на праза. Те са подходящи за бърза консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest