Ементал

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516411k
Ементал
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Ементал, известно още като Ементалер представлява традиционно швейцарско сирене, което се произвежда в района на река Еме, кантон Берн. Именно от там сиренето е получило и своето наименование. За голямо съжаление, наименованието Ементал не е запазено като търговска марка и в наши дни то се произвежда в не една и две държави по света.

Едни от най-сериозните производители и износители на това сирене са Франция, Австрия, Ирландия, Дания, Германия и Финландия. Все пак не така стои въпросът с наименованието Ементалер – то е запазена търговска марка и може да се използва само за сиренето, което е произведено в Швейцария. Едва през 2006 година в Швейцария е регистрирана търговската марка Emmentaler Switzerland.

Оригиналният Ементалер трябва да зрее най-малко за период от четири месеца. Има кръгла форма и естестествена коричка, а традиционното място на съхранение са прохладните винарски изби. Смята се, че Ементал е едно от най-трудните за производство сирена, защото има много дълъг ферментационен процес, по време на който се образуват типичните за него дупки.

Сирене Ементал

По своята същност Ементал е сирене с жълт цвят, средно твърда консистенция и големи кръгли дупки, които го правят много лесен за разпознаване и запомняне. Причината за тези дупки не е опит за спестяване на суровина /както някои шегаджии споделят/, а както вече спомехме сложния процес на зреене. През този период се отделя въглероден диоксид от една от трите бактерии, които се използват за направата му.

Тези бактерии са Lactobacillus, Propionibacter Shermani и Streptococcus Thermophilis. Именно първите две са виновни за отделянето на въглероден диоксид. Големината на дупките варира от череша до орех, те не са ясно изразен критерий за качеството на сиренето. Все пак е по-вероятно сиренето с по-големи и продълговати дупки да има по-мек вкус, докато малките и по-кръгли дупки са показател за по-пикантен и силен вкус.

Според периода на стареене швейцарският Ементал се разделя на няколко вида – „Класик“, който старее четири месеца, „Резерва“ с период на зреене осем месеца и „Premier Gru“, с период на зреене 14 месеца. Последният вид Ементалер печели първо място на Световната купа на сирената в САЩ през 2006 година, където участват още 1700 сирена от целия свят.

За първи път сиренето Ементал се споменава през далечната 1293 година. Много интересен факт около производството му е, че за направата на една пита със средно тегло около 70 кг са необходимо между 700 и 900 литра мляко – едно наистина голямо количество, което предопределя и високата цена на това сирене.

Ементал с орехи

Състав на Ементал

Ементал има изключително разнообразен състав. Богат е на калий и натрий, белтъчини и мазнини, вода, витамин А, Е, В6, В12 и К. В състава му влизат още калций и желязо, фосфор, магнезий, тиамин, бета каротин, холин, мед, селен.

100 г Ементал съдържат 380 калории, 27.8 г мазнини, 27 г белтъчини, 5.4 г въглехидрати, 791 мг калций, 15.5 мг холин, 567 мг фосфор, 92 мг холестерол, 0.2 мг желязо.

Избор и съхранение на Ементал

В нашата страна не може да се срещне сирене Ементал на големи пити, но за сметка на това се открива в малки разфасовки. И по-добре така, защото цената му за едва 250 г достига до 10 лв. Когато купувате Ементал, обърнете внимание на информация за производител и естествено срок на годност. Съхранявайте го в хладилник, добре увито в опаковката, за да не съхне.

Нарязан ементал

Ементал в кулинарията

Типичен за всеки Ементал от сурово мляко е вкусът на ядки, който се засилва при по-зрелите сирена. Младите сирена имат мек до сладникаво-орехов вкус, докато сирената, които са зрели 4-5 месеца имат силен, дори пикантен привкус.

Може да консумирате Ементалер в сандвичи и салати, за поръсване на различни ястия. Ементал заедно с друго много известно сирене – Чедър са двете най-често използвани сирена в Америка за направата на хамбургери и сандвичи. Разтопеният Ементал е важна съставка от огретени и небезизвестното фондю.

Подобно на повечето сирена, Ементалът си акомпанира чудесно с вина. Ако решите да го комбинирате с червено вино, заложете на леките плодови вина, например от сортовете Гамей или Пино Ноар. От белите вина най-подходящи са леки и свежи вина – Пино Блан, Пино Гри или Траминер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес