Антоцианини
AnthocyaninsAntocianini

Антоцианини

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Антоцианини

Антоцианините са най-голямата група водоразтворими цветни пигменти, чиито цветови спектър е червено-синьо-черно. Те се срещат във всички висши растения, най-вече цветя и плодове, но също в листата, стъблата и корените на растенията.

Цветът на антоцианите зависи от структурата и киселинността на отделния плод. Антоцианите отдавна са обект на изучаване от страна на ботаниците и други специалисти в областта. В наши дни интересът към тези пигменти е огромен, защото те носят редица здравословни ползи в качеството си на много силни антиоксиданти. Над 300 на брой са антоцианите, които се откриват в природата.

Ползи от антоцианини

За да се образуват, антоцианини се свързват със захарни молекули. Освен хлорофил антоцианите са най-важната група растителни пигменти. Проучванията сочат редица ползи за здравето, които богатите на антоцианини продукти носят. Едни от най-важните им предимства са силните противовъзпалителни качества, които влияят изключително положително. Те притежават способност да защитят както големите, така и малките кръвоносни съдове от окислителни увреждания. Освен това антоцианините действат благоприятно при щетите, които произтичат от високата кръвна захар.

В хода на възпалението се причиняват възпалителни увреждания в съединителната тъкан на капилярите, което причинява усложнения. Антоцианините действат по няколко начина – първо, те неутрализират ензимите, които увреждат съединителната тъкан, и второ – регенерират увредените части в стените на кръвоносните съдове. Опитите с животни показват, че добавките с антоцианини ефективно предотвратяват различни възпаления и последващите съдови щети. Те забавят кръвосъсирването и ограничават струпването на тромбоцити на едно място.

Антоцианините могат да забавят алергични реакции, а вече е напълно доказано, че имат най-силното противовъзпалително действие от всички флавоноиди.

Антоцианините влияят положително върху нервната система. Те могат да предпазят тялото от неврологични увреждания. Много важно тяхно качество е способността за укрепване на големите кръвоносни съдове. Така те силно намаляват риска от поява на атеросклероза.

Антоцианини в Аронията

Смята се, че антоцианините предпазват човека от най-тежкото заболяване – рак. Те предпазват стомаха от язва, укрепват силата на мисълта и намаляват последиците от диабет. Както е известно, тази коварна болест нанася редица поражения – едно от които отслабване на зрението и дори слепота.

Антоцианините укрепват увредените капиляри и значително подобряват остротата на зрението. Както става ясно, антоцианините са незаменими, защото предпазват тялото от едни от най-сериозните заболявания, които хората познават.

Източници на антоцианини

Най-добрите източници на антоцианини са горски плодове – боровинки, червени боровинки, череши, малини, къпини, касис, черница, арония, бъз. Те се се съдържат в кожата на патладжаните, в червеното грозде, червеното зеле, червени портокали, червените маслини. От всички плодове аронията е с едни от най-големите количества антоцианини – 1480 мг в 100 г пресна арония. Високо количество антоцианини има в червеното вино, червения лук и репички.

Антоцианини като добавка в храните

Здравословно хранене

Антоцианините присъстват като хранителна добавка, обозначена като Е163. Смята се, че веществото в този си вид не е опасно за живота и здравето на хората и затова е разрешено за употреба в хранителната промишленост на всички страни по света. Това е оцветител, който се използва за оцветяване на сладкарски изделия, продукти от преработени плодове, вина, безалкохолни напитки, сосове, майонези, някои твърди сирена.

Максимално допустимата дневна доза в човешкия организъм на тази добавка е 2.5 мг на 1 кг телесно тегло. Това означава, че добавката е напълно безопасна /според производителите/. Дори съществуват твърдения, че Е163 носи ползи за здравето, а именно предпазване от рак на хранопровода и дебелото черво, както и други по-леки заболявания на храносмилателните органи. Естествено, най-добрият начин да си набавим ценните антоцианини, е чрез консумацията на свежите плодове, които съдържат тези безценни вещества.

Така че хапвайте смело десерти с боровинки и пийте сок от арония.

Вижте още защо трябва да приемаме плодове и зеленчуци с антоцианини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес