Мелатонин
MelatoninMelatonin
gotvach.bg»Статии»Хормони»Мелатонин

Мелатонин

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Мелатонин

Човешкият организъм живее в подчинение на определен биологичен ритъм, чрез който се осъществява изключително точно прецизиране на работата на отделните органи и системи. В тази сложна система на регулация изключително важна роля играе мелатонинът.

Мелатонинът представлява фундаментален регулатор в човешкото тяло. Това е хормон, който присъства в организмите на всички живи същества, в нива, които се променят в ежедневния цикъл.

При висшите организми мелатонин се произвежда от вид клетки, наречени пинеалоцити в епифизата, а също така и от стомашно-чревния тракт и ретината. Мелатонинът се синтезира от аминокиселината триптофан. Неговата биологична активност за продължителен период от време по време на нощта определя ефекта върху цикличната система на биологичните ритми.

Както споменахме, мелатонинът се произвежда в хипофизата. Той се появява само нощем, а денем изчезва. Когато навън се стъмни, епифизата постепенно засилва секрецията на мелатонин, достигайки своя максимум при пълен мрак. На сутринта светлината активира зрителния нерв, като генерираният импулс преминава през гръбначния стълб и другите висши проводни пътища и достига епифизата. Там блокира синтеза и секрецията на мелатонин.

Сън

Чрез това получаване на непрекъснати импулси благодарение на зрителния нерв, епифизата най-вероятно е в състояние да регулира активността на различни органи и системи и да стимулира преминаването на тялото в по-икономичен режим, когато е тъмно.

Функции на мелатонин

От споменатото по-горе стана ясно, че мелатонинът регулира цикъла бодрост-сън и по този начин синхронизира биоритмите.

Този изключително прецизен ритъм, който е строго индивидуален за всеки човек може да излезе от релси, ако се получат нарушения в мелатониновата секреция. Когато е в нормално количество, мелатонинът понижава леко телесната температура на човек – така се намалява консумацията на енергия и се ускорява регенерацията на клетките, които не са активни по време на сън.

Твърди се, че мелатонинът е един от най-мощните антиоксиданти, които действат както на ниво клетъчна мембрана, така и вътре в самата клетка. Нивата на мелатонин в периферната кръв са различни при млади и по-възрастни хора. С възрастта някои системи в тялото се развалят, а последицата от това е промяна в жизненоважни параметри. Негативно се повлиява цикълът сън-бодрост. Нощем температурата при възрастните хора не спада, което означава, че възстановителните процеси по време на сън не могат да се осъществят.

Биоритми

Ползи от мелатонин

Мелатонинът е жизненонеобходим за правилното функциониране на сложните процеси в тялото. Видяхме, че без него не е възможно да настъпи регенерация на клетките през нощта, което води само до негативни последици.

Мелатонинът притежава уникални качества, когато се налага преодоляването на нарушенията в съня и смущенията в биоритмите след продължително летене със самолет например. Тогава се нарушава биологичният ритъм на човек, което води до други разстройства в организма. Затова много често се дават хапчета мелатонин, които подпомагат настъпване на естествения сън.

Правилното функциониране на вътрешния биологичен ритъм влияе много сериозно върху продължителността на човешкия живот. Най-вероятно запазването на денонощните колебания в секрецията на мелатонина е особено важно за забавяне на процесите на стареене в тялото. Изследване, проведено в САЩ доказва и сериозния имуностимулиращ ефект, който мелатонинът оказва. Изключително обнадеждаващи са резултатите по отношение на раковите заболявания.

Лекарствени форми мелатонин

Съществуват ретардна /с бавно освобождаване/ и стандартна форма на мелатонин. И двете форми не могат да удовлетворят необходимостта на човешкото тяло, защото мелатонинът има къс полуживот – между 30-40 минути. В действителност е необходимо мелатонинът да е наличен в продължение на 5-7 часа, от започването до приключването на съня.

Въпреки че мелатонин се среща като стандартна хранителна добавка, все пак не се препоръчва приемът му без лекарско наблюдение. Не превишавайте предписаната дневна доза и не дъвчете таблетките. Добрата новина е, че таблетките мелатонин не са сънотворно средство и към него няма привикване. Той единствено синхронизира нарушените биоритми и гарантира спокойствие на съня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес