Хром

AdminAdmin
Администратор
95242k
Хром

Хромът е един от жизненоважните за организма ни микроелементи. Той играе ключова роля в метаболизма на въглехидратите чрез участие в създаването на съединение, наречено глюкозно-толерантен фактор или GTF.

Хранителни вещества, свързани с GTF, играят важна роля в баланса на кръвната захар. В GTF са включени: хром (който може да бъде най-активната съставка), никотинова киселина (версия на витамин B3) и аминокиселини, които изграждат глутатиона (глутаминова киселина, цистеин и глицин).

Функции и ползи на хром

Хром контролира нивата на кръвната захар

Като активен компонент на GTF, хромът играе основна роля вконтрола на кръвната захар. Основната функция на GTF е да увеличи действието на инсулина. Инсулинът е хормон, отговорен за пренасянето на захарта (глюкоза) в клетките, където тя може да бъде използвана за получаване на енергия.

Хромът метаболизира холестерола и нуклеиновата киселина

Прием на Хром

Хромът участва в метаболизма на холестерола, което предполага роля в поддържането на нормални нива на холестерола в кръвта. В допълнение, хромът е нуклеинова киселина, участваща в метаболизма. Нуклеиновата киселина е градивен блок на ДНК материала във всяка клетка.

Методите на хранително-вкусовата преработка премахват по-голямата част от естествено срещащия се хром в често консумираните храни. Хромовият дефицит води до инсулинова резистентност, състояние, при което клетките на тялото не отговарят на наличието на инсулин. Инсулиновата резистентност може да доведе до повишени кръвни нива на инсулина (хиперинсулинемия) и повишени нива на кръвната захар, което в крайна сметка може да предизвика сърдечно заболяване и/или диабет.

Хромът играе роля в превенцията и/или лечението на следните заболявания: акне, глаукома, високи нива на холестерол, високи нива на триглицеридите, хипогликемия, затлъстяване, псориазис, диабет тип 2 и др.

Дефицит на хром

Всъщност, дори и малкия дефицит на хром е свързан с медицинско състояние, известно като синдрома на X. Синдромът Х представлява констелация от симптоми, включително хиперинсулинемия, високо кръвно налягане, високи нива на триглицеридите, високи нива на кръвната захар, както и ниски нива на холестерола.

При хора с диабет или сърдечна болест тялото се нуждае от по-големи количества хром. Допълнителни количества хром се изискват и при физическо нараняване, травма и психически стрес.

Допълнителен прием на хром

От своя страна, допълнителните количества хром могат да предизвикат спадане нивата на кръвната захар. Ако се приема инсулин или перорални глюкозо-понижаващи лекарства, трябва да се внимава с приемането на допълнителни количества хром, тъй като нивата на кръвната захар могат да спаднат прекалено много.

Калциевият карбонат, съдържащ се в калциевите добавки и антиацидите, намалява усвояването на хром, докато аспиринът го увеличава.

Диети с високо съдържание на захари увеличават отделянето на хром чрез урината. Диети, богати на пълнозърнести храни, могат също да намалят абсорбцията на хром. Аскорбинова киселина (витамин С), от своя страна, пък увеличава абсорбцията на хром.

Хром и диабет

Предозиране на хром

Бъдете внимателни, защото в много високи дози хромът се превръща в токсичен микроелемент. Той може да причини много тежки отравяния, увреждания на черния дроб, хронична бъбречна недостатъчност. Възможно е да се получи и тежкото състояние рабдомиолоза - разкъсване на част от мускулните клетки и изливане на тяхното съдържимо в кръвта.

Странични въздействия от хрома

Когато се приема в нормалните дози, хромът не е токсичен. Но той регулира метаболизма на глюкозата, поради което диабетиците трябва да бъдат много внимателни към него. Ако имате някакви проблеми с кръвната захар, най-добре се консултирайте с лекар, преди да започнете прием на хром.

Източници на хром

Източници на Хром

Храните, които са източници на хром, са марули, лук, домати, пивоварна мая, стриди, черен дроб, пълнозърнести храни, трици, зърнени култури и картофи.

Бирата и виното, могат да акумулират хром по време на ферментация и се считат за добри хранителни източници на минерала. За радост на много хора, бирата също е богата на хром. Хромът се съдържа в черния пипер, мащерката, месото и сиренето.

В много случаи прилаганите хранително-вкусовата методи за преработка на различните видове храни водят до редуциране съдържанието на хром.

От друга страна, храни, приготвени в съдове от неръждаема стомана, могат да акумулират хром чрез извличане на минерала от кухненските съдове.

Ако редовно хапвате вкусни морски дарове и печени картофи, приготвяте за вечеря голяма зеленчукова салата за себе си и близките си, значи дефицитът на хром не бива да ви плаши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3.2
52
42
32
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Илияна Димова
Много полезна статия Благодаря
0
0
Н.Петрова
Н.Петрова
28.09.2014 10:09
Колко време трябва да се взема хром и колко да се почива,т.е каква продължителност има един курс на прием?
12
0
Тихомира Генова
Тихомира Генова
01.04.2013 11:16
Много полезна и интересна информация! Благодаря:)
1
0