Домашно опушване на месо
Homemade Smoked MeatDimljenje mesa u domaćim uslovima
Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Домашно опушване на месо

Домашно опушване на месо

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Пушено месо
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Пушеното месо запазва свойствата му и подобрява вкусовите му качества, и е много добър начин за съхранение.

Процедурата се прави, като се опушва с горещ пушек. Преди опушването месото трябва да се подготви добре, тъй като димът не може да гарантира пълното му съхраняване. Това е много важно за пушеното месо.

Обикновено месото първо се осолява, после се суши и след това се опушва, закачено на кука или в марля. Месото се нарязва на парченца по три сантиметра, осоляват се добре, поръсват се с подправки по вкус и се сушат две денонощия.

Ако искате да опушите голямо парче месо, натъркайте го със смес от сол и подправки, в която сте добавили една щипка захар. Така подготвено, месото се оставя да се суши около 6 денонощия в торбичка от марля, след това се слага в подходящ съд, покрива се с парче дърво и се затиска с тежест.

Пушен бекон и шунка

Залива се с разтвор на вода и сол – на литър вода се падат по две супени лъжици сол. След 2 денонощия се вади от разтвора и се опушва.

За да опушите месото, е най-добре да използвате огън навън. След като огънят се превърне в жар, се използва димът, който излиза от нея. Над жарта се закача месото на кука, а ако е нарязано – в торбичка от марля.

За да стане димът по-гъст и опушването да е качествено, подпалките могат да бъдат накиснати за две минути във вода, преди да се използват за огън.

При опушването върху месото може да се залепят парченца пепел. За да избегнете това, всяко парче месо се обвива с парче плътна намокрена хартия.

Свинско месо се опушва за около пет часа. Най-добрият начин е да опушите месото около 40 минути, след това да оставите месото да си почине пет минути и отново да повторите процедурата още 40 минути.

Може да опушите месото и на фурна, но трябва да я включите на 60 градуса и да пушите месото, сложено върху решетка, за да се опуши равномерно от всички страни. Най-добре е да оставите месото да се опушва във фурната не по-малко от десет часа. Ако месото предварително се свари, ще се опуши много по-лесно.

Прочетете още:

- как да опушим пиле;

- как да опушим сланина;

- как да опушим риба;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest