gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тенджерата под налягане - бързакът в кухнята

Тенджерата под налягане - бързакът в кухнята

Тенджера под налягане
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

Готвенето в тенджера под налягане е много по-лесно и най-важното по-бързо от другите съдове. Освен това спестява електроенергия, а продуктите, които сте решили да приготвите, не променят вкусовите си качества, дори става по-вкусно. Истински помощник е тенджерата под налягане за онези от вас, които нямат много време за прекарване в кухнята.

В готвенето в тенджера под налягане няма нищо сложно, нито е нещо ново. Съвременните тенджери под налягане могат да намалят времето за приготвяне на продукта от 30 до 60 %. Какъв ще е процентът зависи от големината му, а и от какъв произход е. Ако ви се е случвало да готвите боб с часове, то имайте предвид, че в тенджерата под налягане няма как да се появи подобен проблем. Зависи от сорта боб, но средно за 1 час и 15 минути, ще бъде сварен и готов за запръжка.

Месото също се приготвя много лесно и бързо, независимо какво е. Става крехко и сочно, а сте спестили и достатъчно време, за да приготвите гарнитури. За да можете да си приготвяте разни вкуснотийки в тенджерата под налягане, трябва да знаете каква е технологията на готвене.

Готвене в тенджера под налягане

Домакиня

Повечето такива уреди се продават с указания за употреба, но има няколко общи правила, които можем да споменем.

1. Когато ще готвите с този вид тенджера, напълнете най-много 2/3 от нейния обем. Няма да ви е трудно да определите количеството, тъй като на всички тенджери има обозначение докъде най-много можете да я напълните.

2. Времето започва да се засича не от слагането й върху котлона, а след като от винтила започне да излиза пара. Това значи, че течността е завряла. В този момент от готвенето непременно трябва да намалите силата на загряване – за електрически котлон на степен 1 или 2, а за газов – на минимум горене.

3. Когато отваряте тенджера под налягане, не се мъчете да натискате или да прилагате извънредна сила. Има си лесен начин за отваряне на капака, който е описан в указанието за употреба.

4. Вероятността да загори продукт в тенджера под налягане е минимална, тъй като течността не се изпарява, както при обикновено готвене.

5. Капакът трябва да е плътно затворен, за да се получи сполучливо херметизиране. И най-важното - никога не гответе с тенджера под налягане без да я напълните с вода!

В нея можете да сготвите всичко, което правите на котлона – яхнии, постни и местни манджи, супи и др. За супа технологичното време за приготвяне включващо и подготовката на продуктите е около 30 минути. Зависи каква супа сте решили да приготвите. Всичко става крехко и достатъчно добре сварено.

В нея можете да спестите време и ако направите закуската от варени макарони, използвайки я. Времето ви е поне два пъти по-малко, отколкото в обикновена тенджера. Любимата на всички варена царевица тук се сварява за най-много 20 минути, като на дъното се слага скарата, която всяка тенджера под налягане има и се добавя вода до средата на продукта. Варени картофи можете да си направите за 5-10 мин. Има различни рецепти - за всеки ден или за гости. Ето една идея за вкусна, лесна и бърза подготовка за непредвидени гости:

Необходими са ви месо – пилешко, свинско, телешко – нарязано на хапки. Гъби, нарязани на филийки, а още по-лесно, ако са от буркан. Лук – 1 глава, нарязана на дребно. Морков – на колелца. Гъбена крем на прах. Чаша бяло вино, подправки на вкус, олио и вода. Задушавате или запържвате месото и зеленчуците, добавяте подправките, виното и водата. Накрая изсипвате крем-супата, разбърквате добре, затваряте тенджерата под налягане и 30 минути след завъртането на винтила ястието е готово.

Ако сте любители на домашно приготвените консерви, които изискват стерилизация – компоти, домашна лютеница и др., като естествено става дума за малки бурканчета, можете да я направите в тенджера под налягане.

Как да изберем тенджера под налягане?

На пазара има голям избор от тенджери под налягане, но основните вида са два - електрически и механични. Механичните са съдове със запечатан капак и могат да се използват както за електрически, така и за газови печки. Имат специален капак, дебели стени и дъно.

Готвене в тенджера под налягане
Снимка: Niki Zhelyazkova

Електрическите тенджери под налягане са модерният вариант, при който е необходимо захранване от електрическата мрежа. Външно приличат на мултикукър и имат автоматизация и различни допълнителни функции, които не се откриват при механичните. Достатъчно е само да се настрои желаната програма и след това уредът сам се изключва.

Изберете подходящата тенджера в зависимост от нуждите на вашето семейство. Тенджерите под налягане не са евтина инвестиция, но все пак не се опитвайте да пестите прекалено много при тази покупка. Заложете на хубава тенджера, с дебело дъно, а вложените средства ще се изплатят след време, защото се намалява времето за готвене и съответно сметката за ток е по-ниска.

Както стана ясно, готвенето с тенджера под налягане е много лесно и практично, затова в следващите редове ви предлагаме и няколко рецепти, приготвени в този уред: чорба от леща в тенджера под налягане, кюфтета яхния в тенджера под налягане, телешко варено в тенджера под налягане, шкембе чорба в тенджера под налягане, винен кебап в тенджера под налягане и редица други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest