Резене
FennelKomorač

Резене

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Резене
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
10.00 лв.
Виж ››

Резене /Foeniculum vulgare/ е растение от рода Foeniculum, което расте в Южна Европа и югозападната част на Азия. То е от семейство Сенникоцветникови, към което принадлежат морковите и магданоза. Резенето е познато под наименованията див копър, морач, фенел, фенхел, сминд и аптекарски копър.

Резенето е силно ароматно многогодишно тревисто растение, което е право и синьозелено на цвят. Достига височина до 2 метра, а листата му достигат до 40 см дължина. Те са ситно нарязани, а крайните части са нишковидни и широки около 0.5 мм. Цветовете на резенето се образуват на върха в сложни сенници, като всяка една секция на отделния сенник съдържа 20-50 малки жълти цветове. Плодът на резенето е сухо продълговато семе, което е дълго 4-9 мм.

Състав на резене

В резенето има 6.5% етерично масло, което съдържа пинен, атенол, феландрен, камфен, фенхол, лимонеом, метилхавикол, анисова киселина, дипентен. В състава на резенето влизат мазнини, скорбяла, белтъчни вещества, витамин С, провитамин А и др.

Събиране и съхранение на резене

Използваемата част на резенето са неговите плодове. Жъне се малко преди пълното им узряване – август-септемпври, за да не се изронят. След събирането растението трябва да се остави да доузрее. Плодовете се доизсушават на сянка. Правилно изсушените плодове от резене имат характерен цвят, сладникав вкус и анасонова миризма. Резенето трябва да се съхранява в сухи и проветриви помещения.

Резене в кулинарията

Нарязано резене

В Средна Европа използват резенето не само като подправка, но и като зеленчук. Може да се сравни с целината в нашата кухня, която се употребява по същия начин и в същото време е много близък роднина на резенето. Резенето е на особена почит сред испанските и италианските кулинари. Използват не само надземните части, но и коренището.

Резенето има много приятен аромат, подобен на анасоновия и сладникав вкус, който леко напомня за копъра. Използва се за супи и салати, сосове, майонези, разнообразни плънки за риба и месо. Резенето може да се сложи в таратор, във витаминозна салата от червено цвекло, в някои видове печива.

Особено подходящо е да се постави в бульона при варене на раци, риба или картофи. Изключително добре върви върху сандвичи от черен хляб. Резенето като подправка се слага на края на термичната обработка. Комбинира се чудесно с лук, магданоз, чесън и копър.

Ползи от резене

Смята се, че консумацията на резене удължава живота, увеличава силите и дори гони зли духове. Благотворното действие на резенето е свързано с влизащите в състава му вещества.

Етеричното масло от резене идеално прочиства организма и извежда шлаките и токсините. Особено е полезно за онези, които увличат по алкохол и в преяждане. Резенето има леко слабително действие. Въздейства благоприятно на храносмилателната система, отстранява гадене, запек и метеоризъм.

Резене - копър

Етеричното масло от резене се използва се за лечение на бъбречно-каменна болест, отоци и целулит. Влияе на хормоналната система на жените, поради което се използва при проблеми с менопауза. В периода на климактериума маслото на резене е изключително ефикасно, защото стимулира изработването на собствен естроген. Маслото има много добро хепатозащитно действие при токсинчни поражения на черния дроб. Резенето способства за увеличение на лактацията. Затова е препоръчително при кърмачките.

Смята се, че етеричното масло от резене е лек сексуален стимулатор. Маслото може да се използва за вани и масажи. Използва се в козметиката с цел омекотяване на кожата. Под негово въздействие кожата става еластична и свежа.

Наред с всички полезни свойства, резенето има добра противогъбична активност. Маслото от резене спомага за понижаване на артериалното налягане, подобрява работата на сърдечно-съдовата система.

Народна медицина с резене

В нашенската народна медицина резене се употребява още при пясък в бъбреците и пикочния мехур, при кашлица, пресипнал глас, задух и др. Външно се прилага при възпаление на клепачите и очите, както и за усилване на зрението.

1 с.л. леко счукани плодове от резене се заливат с 400 мл вряща вода и се оставят да киснат вътре около 2 часа. Пие се по една винена чаша четири пъти дневно преди хранене.

Вреди от резене

Етеричното масло от резене не се препоръчва при бременни жени, при деца до 6-годишна възраст и при хора, страдащи от епилепсия. Бъдете внимателни, защото в големи дози действа като наркотик.

А за да извлечете макс полза от резене, можете по-често да си приготвяте:

- супи с резене;

- салати с резене;

- предястия с резене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес