gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да сготвим домашен петел

Как да сготвим домашен петел

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Домашен петел
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Домашният петел е много вкусен, месото му е с ярко изразен аромат и няма нищо общо с пилешкото месо от магазина, което идва от птицефермите за бройлери.

Домашният петел е с тъмно месо, а мазнината му е жълта. Месото му е много полезно, освен че е и доста вкусно. Един от най-вкусните начини да се приготви петел е със сос от вино.

Необходими продукти: 2, 5 килограма месо от петел, 100 милилитра зехтин, 1 голяма глава лук, 250 милилитра червено вино, 300 грама настъргани домати, 1 чаена лъжичка доматено пюре, 1 чаена лъжичка червен пипер, сол, черен пипер, канела и карамфил на вкус.

Начин на приготвяне: Месото на петела се осолява и се оставя да престои 40 минути. В голяма тенджера се затопля зехтинът и в него на силен огън се запържват парчетата месо до златисто. Добавя се нарязаният лук и се пържи до прозрачно. Добавя се виното.

Ястия с месо от петел

Котлонът се намалява и петелът се оставя да се задуши на бавен огън. При нужда се долива малко топла вода. Когато месото е почти готово, се добавят доматите, доматеното пюре и подправките.

Задушава се до омекване. Готовият петел се сервира с гарнитура от макаронени изделия, ориз или картофи. Може сварените макаронени изделия да се разпределят в гювечета с малко бульон или топла вода, отгоре да се сложи месо от петел, за де залее със соса от вино и да се пече на 200 градуса 20 минути. Преди сервиране се поръсва с настърган кашкавал.

Петелът се съчетава много добре и с бира. Това ястие е подходящо за зимните месеци.

Рецепти с петел

Необходими продукти: петел, около 2 килограма, 400 милилитра светла бира, 2 супени лъжици брашно, 2 глави лук, 50 грама масло, 2 супени лъжици олио, 300 грама печурки, сол и черен пипер на вкус, 50 милилитра течна сметана.

Начин на приготвяне: Петелът се нарязва на парчета, поръсва се със сол, черен пипер и брашно. В смес от олио и масло се запържват леко парчетата месо.

Месото се вади и се запържва нарязаният на ситно лук. Добавят се нарязаните на фини ивици печурки и се оставя да се задуши на бавен огън 10 минути.

Добавя се месото от петела и бирата. Задушава се на среден огън 45 минути. След като месото омекне, се вади и се оставя на топло.

Сосът се сварява още 5 минути, добавя се сметаната и с него се залива месото. Петелът с бира се сервира със задушени картофи или сварен ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest