Сланината, за която доскоро се говореше, че е вредна, съдържа много полезни вещества. Едно от тях е арахидоновата киселина, която е важна за клетъчната и хормоналната активност.
Сланината съдържа витамини А, Е и D. Осолената сланина е много вкусна, особено през зимните дни, когато след разходка на свеж въздух похапваме тънки резенчета сланинка, която се топи в устата.
Има много рецепти за солене на сланина, като най-лесната е да се поръси сланината със сол, да се натъпче солта навътре с пръсти, да се увие парчето с намаслена хартия и да се остави на студено.
Когато избирате сланина за осоляване, трябва да купите висококачествен продукт, тъй като той ще се приготвя само с помощта на сол.
Прясната сланина е мека и еластична, без четина. Кожичката трябва да е тънка, мека, жълто-бяла. Самата сланина трябва да е снежнобяла или леко да розовее.

Ако натиснете прясната сланина с пръст, ще остане вдлъбнатина, а ако натиснете стара сланина, вдлъбнатината ще изчезне веднага.
След като осолите сланината, отрежете малко парче от нея, което съхранявайте в хладилник, останалата част съхранявайте във фризер, увито в намаслена хартия и след това в целофан.
За да осолите сланина, един килограм сланина се измива добре със студена вода и се подсушава. Парчето се слага в стъклен или емайлиран съд. В него се втриват различни подправки по вкус – това може да са дафинов лист, чесън, черен или бял пипер и дори някои по-екзотични подправки.
В отделен съд се кипват литър и половина вода и в нея се разтваря 1 препълнена чаша сол. Охлажда се и се залива сланината. Оставя се два дни на стайна температура и се прибира в хладилника за още 4 дни. Така приготвена, сланината може да се съхранява и направо в саламурата.
Сухият начин за осоляване също прави сланината много вкусна. Сланината не се измива с вода, а се изстъргва от всички страни много добре с остър нож.
Парчето се натрива със сол от всички страни. Не трябва да се притеснявате, че ще пресолите сланината – ако солта е много, тя просто няма да я поема.
По същия начин може да осолите сланина, предварително нарязана на кубчета. Тогава всяко кубче се осолява. След осоляването сланината се натрива с черен и червен пипер и с нарязан на ситно чесън.
Подготвена по този начин, сланината се завива в намаслена хартия и се оставя във фризера. След една седмица сланината може да се консумира.
Разгледайте още тези рецепти за приготвяне на домашна сланина.