Gotvach.bg»Статии»Плодове»Мангостин

Мангостин

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Мангостин

Мангостин /Garcinia mangostana/ е плодът на едноименното пирамидално дърво, което достига височина от 6 до 25 метра. Мангостинът е наречен „Кралицата на плодовете“. Родината на мангостиновото дърво е Южна Азия, а в наши дни се среща предимно в Камбоджа, Тайланд, Малайзия, Китай, Индонезия. Мангостинът, наричан още мангостан няма нищо общо с мангото, въпреки сходството в имената.

За да роди плодове, дървото трябва да бъде на поне 10 години. Нуждае се от влажен климат в тропическите низини, както и добре дренирана почва. Мангостинът най-често се отглежда в домашни градини, не е подходящ за голямо производство, поради редица трудности като бавен растеж например. Възможно е да се отглежда като оранжерийно или стайно растение, но задължително трябва да му се осигурят влага и топлина.

Мангостинът или Garcinia mangostana е кръстен на френския изследовател Жак Гарцин. Самата кралица Виктория дава на този превъзходен по вкус плод титлата „Кралица на всички плодове“. В Азия мангостинът се консумира от векове, не само заради отличния вкус, но и поради редицата здравословни качества.

Формата на плода е кръгла, покрита с пурпурна на цвят кора, която е сравнително твърда. Плодът тежи между 80 и 200 г – взависимост от почвите, на които е отглеждан. Под кората се намира разделена на няколко части сърцевина, която е мека, кремава и прозрачна. Плодът има сладък, маслен вкус на бадеми.

Вътре в него се намират плътно прилепнали едно към друго семена. Обикновено са от едно до пет, но се срещат и безсеменни екземпляри. Пълното узряване на плода отнема около 100 дни.

Плод мангостин

Състав на мангостин

Днес учените възхваляват мангостин поради съдържащото се в него огромно количество фитонутриенти, наречени ксантони. Те са известни като супер антиоксиданти, заради своята ефикасност. В мангостинът са открити около 40 различни ксантони, което го прави най-богатият и дори единствен източник на тези невероятно полезни фитонутриенти. Освен това в него има високо съдържание витамин С, витамини от В-групата, никотинова киселина, магнезий, калий, манган.

100 г мангостин съдържат 73 ккал, 18 г въглехидрати, 1.8 г фибри, 0.41 г белтъчини.

Избор и съхранение на мангостин

Узрелият мангостин притежава пурпурна на цвят, еластична кора. Ако плодът е прекалено твърд, значи е презрял и няма много добър вкус. Жълтеникави петна по плодното месо не означават, че е развален, а напротив – придават му по-деликатен вкус. В редки случаи мангостинът става тъмно кремав, почти жълт, с неприятен вкус и аромат. Това се дължи на заболяване, чиито произход не е уточнен. Ако попаднете на такъв плод, просто не го консумирайте. Мангостинът се съхранява в хладилник за период до две седмици.

В миналото кралица Виктория обещава много висока награда за онзи, който достави свежи плодове в Англия. И до днес мангостинът не се консумира масово поради високата си цена. Тя се дължи на култивирането на мангостина в ограничени територии.

В нашата страна се среща сок от мангостин, който се смята за изключително полезен. Цената му обаче е доста висока – достига до 50 лв за литър. Може да се закупи и под формата на капсули.

Мангостин в кулинарията

Мангостин, Мангостан

Измийте плода и го разполовете на две с остър нож. Изгребете сърцевината с малка лъжичка. Консумирайте самостоятелно мангостина или като добавка към вкусни плодови салати.

Изключително е подходящ за коктейли с шампанско, тъй като чудесен и екзотичен аромат. Възможно е да се консервира. От мангостина се приготвят много вкусни и витаминозни сокове.

Ползи от мангостин

Съвсем неотдавна мангостинът бе обявен за една от 5-те супер- храни в света. Това въобще не е случайно, имайки се предвид огромните количества фитонутриенти. Този благородник сред плодовете е истинско лечебно чудо. Благодарение на своите съставки, мангостинът предпазва от загуба на костна маса, намалява риска от възникването на различните видове рак, понижава нивата на холестерола, забавя процесите на стареене, подобрява състоянието на кожата.

Този плод чудесно укрепва сърдечно-съдовата и дихателната система, облекчава неприятните симптоми на менопауза, подпомага поддържането на висок имунитет, предпазва организма от развитието на различни инфекции, има добро затягащо действие. Мангостинът подпомага превенцията на диабет, катаракта, атеросклероза, високо кръвно налягане, възпалителни заболявания на червата, остеопороза и хепатит. Той поддържа киселинния и електролитния баланс в организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3.2
50
42
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
БЕЛЛА БЕЛЛИСИМА
БЕЛЛА БЕЛЛИСИМА
16.04.2013 22:50
ХАРЕСА МИ СТАТИЯТА ....МНОГО ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
0
0