Бирена Мая
Brewer's YeastPivski Kvasac

Бирена Мая

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Бирена мая

От дълги години маята се използва като както в производството на тестени изделия и пивоварството, така и в здравословното и спортно хранене. Бирената мая представлява добавка, която има повече общи неща с бирата, отколкото с обикновената готварска мая. Причината се крие във факта, че бирената мая е обработена по технология, която умъртвява микроорганизмите, но без да засяга витамините и минералите, които се съдържат в тях. При готварската мая дрождите са живи.

За производството на различните видове мая /бирена, хлебна, винена/ могат да се използват огромна група еукариотни едноклетъчни организми от царството на гъбите. Характерна черта на тези микроорганизми /дрожди/ е, че имат свойството да ферментират, което означава, че превръщат въглехидратите в алкохол. Процесите на ферментация се използват в производството на алкохолни напитки, тестени изделия и разнообразни други продукти.

Благодарение на дългите години селекция, в наши дни са отсяти отделните групи микроорганизми, които носят повече или по-малко полза и по-малко или почти никакви токсични елементи. По този начин се е достигнало до откриването на дрождите Сахаромицес /Saccharomyces/.

Така стигаме до извода, че бирената и хлебната мая са братовчеди в семейството на т.нар. „благородни микроорганизми“. И двата вида мая са представители на рода Сахаромицес. Думата произлиза от старогръцки език и означава „сладка плесен“. Използваните в бирената мая дрожди са от вида Saccharomyces cerevisiae. Те превъзхождат останалите си събратя по количеството полезни витамини и вещества, които се съдържат в тях.

Думата Cerevisiae произлиза от латински и в буквален превод означава „пиво“. Преди пакетирането им като хранителна добавка, бирените дрожди преминават през специален процес, който е свързан с автосмилане. Той се състои в предизвикване на контролирана клетъчна смърт и ензимите в бирените дрожди смилат последните до: витамини, аминокиселини, минерали, липиди, пептиди, киселини и различни фрагменти със сложен химичен характер.

Бирена мая, инстантна

Състав на бирена мая

Най-добре изучените и като цяло познати фитохимикали, влизащи в състава на дрождите са голяма част от витамините в В-групата – В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9 и В12. От минералите най-добре са представени желязо, калций, калий, манган, фосфор, цинк и магнезий.

Избор и съхранение на бирена мая

Бирената мая се продава в редица аптеки, магазини за здравословно хранене и фитнес продукти. Може да се закупи под формата на добавки или в прахообразна форма. Смята се, че най-удобен и предпочитан вариант са таблетките, които сами по себе си представляват изсушени дрожди, които след това са опаковани в подходящ и измерим за приемане вид.

Независимо под каква форма е закупена, бирена мая трябва да се съхранява в сухи и проветриви помещения, далеч от влага и директна слънчева светлина.

Ползи от бирена мая

Сред доказаните ползи от приема на бирена мая е фактът, че тя има естествен органичен произход и снабдява тялото с допълнителни количества витамини към храната. Този факт е особено ценен за строгите вегетарианци, които се стремят към напълно органично хранене. Бирените дрожи внасят умерени до високи дози микро- и макроелементи в храната.

В графата на все още недоказаните твърдения са предположенията, че бирената мая понижава нивата на лошия холестерол в кръвта, намалява нивата на кръвната захар, подобрява спортните постижения. Смята се, че тя увеличава енергийните нива поради високото съдържание на витамини и минерали. Това съвсем не прави бирената мая енергетик, а по-скоро добра антианемична добавка. Някои учени изказват предположения, че е възможно отделни фрагменти в мембраните на дрождите да подпомагат действие на белите кръвни клетки в борбата с чуждите организми.

Не може да се отрече, че бирената мая набавя на тялото голяма част от витамините в В-групата. Недостигът на един от тях обикновено води до лоша усвоимост и недостиг на друг, затова е небходимо витамините да се приемат баласирано и умерено.

Бирената мая се приема при недостиг на стомашен сок, а богатото съдържание на аминокиселини я прави ценен помощник за бързото възстановяване след боледуване. Тя стимулира имунната система и е подходяща след химиотерапия.

Вреди от бирена мая

Лечението с бирена мая продължава от 1 до 3 месеца. Дрождите на бирената мая се отглеждат върху хмел и се захранват чрез ечемичен малц. Не се препоръчва пиенето на живи дрожди, защото изчерпват ценни ценни хранителни вещества от тялото. За прием са най-добри таблетките.

При някои хора през първите няколко дни на приема може да се усети подуване на стомаха, газове или оригване. Тези странични ефекти се появяват няколко часа след приема. Обикновено отшумяват след първата седмица. Бирената мая не бива да се приема от хора, които вече използват спортни мултивитамини.

Грижа за кожата и косата

Разкрасяване с бирена мая

Освен изключително полезна за организма, бирената мая има благотворно действие и върху кожата. Тя подобрява външния й вид, лекува дерматити, екземи и акне. Премахва пърхот и подобрява структурата на косъма, укрепва ноктите. Съвсем не е случаен фактът, че София Лорен ежедневно изпива чаша айран, в която е разтворена бирена мая. Благодарение на тази процедура кожата и косата й са в отличен тонус.

Ако страдате от суха или много суха кожа, разтворете малко бирена мая в 50 мл мляко. Прибавете сок от лимон и един жълтък. Нанесете върху кожата и след 10-15 минути отмийте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес