Болести по доматите
Bolesti paradajzaБолезни помидоров
gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Болести по доматите

Болести по доматите

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Болести по доматите
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Доматите страдат от доста специфични заболявания, които, ако не се лекуват навреме, развалят както вида, така и вкуса на този полезен зеленчук.

В периода на първоначалния растеж на домата се усвояват активно фосфорът и азотът, а в периода на узряване на плодовете на растението се усвоява активно калият.

Ако растенията не се торят редовно, а е валял доста дъжд, листата на някои от доматите стават жълтеникави. Цветята не се отварят, а бутоните и цветята падат, стъблото не се развива.

Зелени домати

Това се причинява от факта, че почвата е измита от дъждовете, водата е разтворила и е отнесла на недостижима за кореновата система на домата всички полезни вещества.

Ако пък листата и стъблата стават синьо-лилави, това означава, че на растенията им липсва азот и фосфор, които стимулират развитието на корените, ускоряването на цъфтенето и на узряването на плодовете.

Прекомерното наличие на азот си личи по прекаленото развитие на листата на растението без много домати по него.

Домати

Слънчевите изгаряния са много вредни за доматите. Върху доматите се образуват воднисти петна, които при изсъхване се превръщат в дупки с бял или сив цвят върху зелените домати. Върху червените те са с жълт цвят.

Такива петна могат да се появят и след поливане на плодовете на растението с маркуч.

Септориоза е болестта, която предизвиква бели петна по листата на доматите. Това е микотично заболяване, което се разпространява активно, когато времето е топло и влажно.

При силно заразяване петната се сливат, като покриват изцяло листата и на места се стига до почерняване. След няколко дни листата пожълтяват и изсъхват. За борба със септориозата се сменя цялата почва на растението.

Фитофторозът е болест, предизвикана от гъбички. Тя се проявява с тъмни петна върху листата, стъблото и изгниване на плодовете на растението. Болестта променя и формата на доматите, защото гниенето е дълбоко в плода.

Много често това заболяване поразява първо листата на картофи, а след това се прехвърля и върху доматите. Затова не се препоръчва да се садят картофи близо до домати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest