Как се изгарят калории
Kako se sagorevaju kalorije
gotvach.bg»Статии»Диети»Как се изгарят калории

Как се изгарят калории

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Така се изгарят калории

Когато чуете думата метаболизъм е по – добре да се замислите над това, колко калории изгаря вашето тяло. Калорията е единица за измерване на енергията на човешкото тяло. Храната, която ядем ни набавя калориите посредством протеини, въглехидрати и мазнини.

Как се горят калории?

Ние използваме калории за всяка функция на тялото. Дишане, биене на сърцето и бъбречните функции, всички те се нуждаят от калории. Всеки орган на тялото е съставен от милиони клетки, всяка една от тези клетки използва енергия за усилията, които влага в правилното си функциониране. Ето така се горят калориите.

Упражнения

Друг начин, по който нашето тяло изразходва енергия е чрез упражнения. Например, за извървяването на половин километър пеша се изразходват много калории. Всяка една физическа активност използва различен брой калории. Ето защо професионалните спортисти като колоездачите трябва да приемат огромни количества храна.

Основно метаболично ниво

Вашето основно метаболично ниво представлява количеството от калории, които са нужни на тялото за да изпълнява своите функции без всякакви други странични натоварвания. Това е това число, което е определящо за вашето тегло, дали ще сваляте килограми, дали ще качвате килограми или дали ще поддържате постоянно тегло. Като пример ако за вас това число е 1400 калории, то за да поддържате постоянното си тегло не би следвало да приемате повече от тези калории на ден. Ако желаете да повишите теглото си добавете по около 250 – 500 калории на ден и така за седем дни ще качите около половин килограм. При желание за сваляне на теглото същия брой калории, но се отнемат и резултата идва малко по – бавно, отколкото при качването.

Как да установим колко калории изгаряме

Мерене на кантар

При желание да свалим килограми е много добре да включим и физически упражнения. В следващия списък са показани малка част от физически упражнения и физическа активност, които биха ни помогнали при свалянето на килограми, и това колко калории се горят при едночасово практикуване от около 60 килограмов човек:

- Аеробика – 330

- Колоездене – 220

- Боулинг – 165

- Шофиране – 110

- Хранене – 80

- Градинарство – 275

- Вървене – 250

- Туризъм – 330

- Яздене на кон – 220

- Домакинска работа – 135

- Тичане – 385

- Плуване – 330

- Тенис – 385

- Гледане на телевизия – 55

Разлика в метаболизма

Всеки човек е създаден по различен начин, както се различават и метаболизмите на хората. Докато тегло, ръст, пол, години и генетика са една малка част от пъзела наречен метаболизъм, композицията на тялото е една голяма част от него. Човек с мускулна маса по – голяма от мастната маса има по – голямо основно метаболично ниво, отколкото човек, който има повече мазнини отколкото мускули. Това е така поради факта, че мускулната тъкан гори повече енергия за по – кратко време отколкото мастната тъкан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest