Gotvach.bg»Статии»Риба и Морски Дарове»Сьомга - видове, състав, съхранение и ползи

Сьомга - видове, състав, съхранение и ползи

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641647k
Сьомга

Сьомгата представлява несистематична група риби, които принадлежат към семейство Пъстървови. Тя мигрира, хвърляйки хайвера си в сладководни басейни, като след известно време малките риби се преместват в океана. Сьомгата лесно може да бъде открита през месец юни, когато новият улов започва да се предлага директно от рибарите.

Сьомгата има тънко, продълговато и странично сплескано тяло, със сребриста кожа и разклонена къса опашка. Главата и гърба на рибата са осеяни със ситни черни точки. Малките рибки тежат от 1 до 2.5 кг, но някои видове като кралската сьомга например достигат до 40-45 кг. Атлантическата сьомга достига дължина до 1.5 м.

Сьомгата е една от най-известните риби в света, като хората я консумират поради всякакви причини – за отслабване, за здраве, за мускулна маса. Не е така скъпа като трюфелите, но определено можем да я поставим в графата деликатесни храни. В Ирландия например сьомгата може да се открие дори в деликатесните магазини на летището. В сърцето на Дъблин пък се намира 180-годишен магазин, запазил традициите и духа на своя народ, който предлага всякакви деликатеси, начело със сьомгата.

Сурова сьомга

Видове сьомга

Взависимост от местообитанието – дали живее в Атлантическия или Тихия океан сьомгата бива няколко вида: Атлантическа сьомга, Кралска сьомга, Японска сьомга, Куча сьомга, Розова сьомга, Червена сьомга, Горбуша и Сребриста сьомга.

Отглеждането на Атлантическата сьомга датира от 19 век, когато в Обединеното кралство се въвеждат за пръв път люпилните техники. По това време се произвеждат ювенилни екземпляри, които са предназначени за попълване на запасите в реките, за целите на спортния риболов.

През 1960 година първите морски ферми в Норвегия инсталират плаващите си клетки във фиордите с оглед пускането на пазара на възрастни сьомги. Начинанието жъне успех, а отглеждането на рибата започва да се развива най-напред в Европа и след това във всички морета с умерен климат. Прекалено бързото увеличаване на производството предизвиква пренасищане на пазара в края на 20 век.

Състав на сьомгата

Сьомгата е отличен източник на витамин А, витамини от В-групата /В5, В6, В12/, както и витамин Е. Съдържанието на омега-3 мастни киселини в сьомгата е несравнимо. В състава на тази ценна риба влизат големи количества натрий, фосфор и калий, следвани от магнезий, цинк, желязо.

100 г сьомга съдържат 142 калории, 6.34 мазнини, 55 мг холестерол, 69 мл вода, 19.8 г белтъчини.

Сьомга с билки

Избор и съхранение на сьомга

Сьомгата се избира подобно на всички други риби. Все пак, точно тази риба се предлага все по-често в замразен вид, затова бъдете изключително внимателни относно срока на годност.

Морската риба се съхранява много по-лесно, отколкото сладководната. Прясната сьомга се подсушава добре, увива се в пергаментова хартия и се поставя в херметически затворен съд.

Увита по този начин, сьомгата трябва да се постави в най-студената част от хладилника. По този начин рибата се съхранява за около 2-3 дни. Не е изключено да замразите сьомгата при температура -18 градуса. Замразената сьомга не може да издържи повече от месец и половина, защото количеството на мазнините в нея е по-голямо.

Основно правило, което трябва задължително да спазвате е никога да не замразявате риба, която не е прясна, а вътрешностите й не са почистени.

Хапки със сьомга

Сьомга в кулинарията

Сьомгата може да консумира маринована, печена, пушена или пържена. Да не забравяме, че може да се консумира и в сурово състояние, под формата на суши или сашими, само леко осолена.

От гастрономична гледна точка съчетаването на сьомга с лютиво, сладко, кетчуп или сирене е напълно недопустимо. Вземете предвид тези подробности, когато се подготвяте за кулинарна обработка на този вид риба.

Процесът на готвене на сьомгата не бива да бъде прекалено дълъг, защото рибата може да стане прекалено суха и неприятна за консумация. Трудно може да се определи какво е точното време на топлинна обработка, защото факторите, които оказват влияние са различни – форма на рибата, дебелина и съдържание на мазнини.

За да добиете някаква реална представа, най-добре измерете рибата в най-дебелата й част, след което гответе между 5-8 минути за всеки един измерен сантиметър.

Печена сьомга

Сьомгата се поднася с добре охладено бяло вино. Най-добра за готвене е абсолютно прясната сьомга. Може да се яде сурова със сос тартар или както споменахме, да се приготви на суши или сушими. Маринова се в лимонов сок, зехтин и билки.

Ползи от сьомгата

Рибата е една от най-полезните храни в света. Сьомгата, която има изключително високо съдържание омега-3 мастни киселини и редица други ценни вещества заема едно от първите места на здравословни храни. Тя е изключително диетична риба – лесно смилаема и нискокалорична.

Омега-3 мастните киселини се съдържат в почти всички риби, но в сьомгата са най-лесно усвоими. Сьомгата понижава риска от сърдечно-съдови заболявания, предпазва от различни видове рак /особено от рак на маточната шийка/. Смята се, че предпазва от Алцхаймер, депресия, намалява съсирването на кръвта и регулира кръвното налягане. Маслото от сьомга е отлично средство в борбата срещу остеопороза.

Ако и вие обичате да похапвате сьомга, препоръчваме да опитате от нашите рецепти за:

- сьомга на тиган;

- сьомга филе;

- чорба от сьомга;

- вкусна сьомга на скара;

- или печена сьомга на Фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
един
един
23.03.2013 19:46
В Норвргия сьомги няма!!! Мисля,че бъркате норвежкия ЛАКС със руската сьомга,които се различават както по хайвера така и по месото.....................
1
5
genev
genev
23.03.2013 16:13
най-вкусната риба!!!
3
0