Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Консервиране на гювеч

Консервиране на гювеч

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Консервиране на гювеч

Гювечът е ястие, любимо на възрастни и на деца. То се прави от определени видове зеленчуци и особено през есента и зимата е много полезно, защото зарежда с витамини.

Ако гювечът е любимото ястие на вашето семейство, лесно можете да си направите зимнина, която да ви помогне за приготвянето на тази вкусотия.

Начините на консервиране на зеленчуци за гювеч са два – замразяване и стерилизиране. Най-важното е да знаете от кои зеленчуци се приготвя гювечът, за да ги консервирате за зимата.

Гювечът съдържа домати, патладжани, чушки, бамя, моркови, зелен фасул и зелени подправки. Ако предпочитате да замразите микс от зеленчуци за гювеч във фризер, купете по един килограм от всеки зеленчук.

Бланширайте зеленчуците на порции, като предварително сте ги нарязали на парченца. След като ги бланширате, оставете да изстинат и наредете в тави така, че зеленчуците да не се допират.

Оставете бланшираните зеленчуци във фризера за няколко часа, за да се стегнат малко, след това извадете тавите и направете няколко пликчета със смес от зеленчуци за гювеч. Така ги предпазвате от намачкване.

Когато ви потрябват, пускайте ги замразените зеленчуци за гювеч в тавата, в която ще готвите гювеча. Зелените подправки нарежете и също замразете в малки кутийки или пликчета на порции, които ще са ви необходими за един гювеч.

Гювеч в буркани

За да направите буркани със зеленчуци за гювеч, нарежете чушките, почистени предварително от семките. Нарежете и доматите, както и патладжаните, на които сте отстранили дръжките.

Патладжаните може предварително да поръсите със сол и да изстискате след половин час, за да премахнете горчивината. Отстранете по-грубите части на бамята и на фасула. Нарежете ги на парченца.

Нарежете и останалите зеленчуци за гювеча. Наредете зеленчуците в буркани, като сложите по равно от всички. Добре е бамята да е отгоре, за да не се смачка. Сложете по една щипка нарязан магданоз в бурканите.

Залейте със смлени домати. След това стерилизирайте бурканите за гювеч около час, извадете и обърнете с капачките надолу.

Използвайте приготвената зимнина, за си правите гювеч с картофи, гювеч с месо, постен гювеч и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest