Да замразим зеленчуци за гювеч
How to Freeze Vegetables for Stew
Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да замразим зеленчуци за гювеч

Да замразим зеленчуци за гювеч

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Зеленчуци за гювеч

Ако искате да се наслаждавате на домашен гювеч през зимата, замразете през лятото и есента зеленчуци, от които да приготвяте лесно и бързо това вкусно ястие. Така може по всяко време да го приготвите за семейството ви или за гости.

Най-лесният начин е да приготвяте пликчета с микс от зеленчуци, които се слагат в гювеча. Ще са ви необходими домати, чушки, патладжани, бамя, зелен фасул, моркови и зелени подправки, например магданоз.

Почистете зеленчуците, нарежете ги на парчета и ги бланширайте за около 3 минути във вряща вода. Бланширането се прави, за да се запазят полезните витамини в зеленчуците и да се улесни кулинарната им обработка на по-късен етап.

Гювеч

След като извадите зеленчуците от врялата вода, оставете ги да се отцедят и да изстинат и ги наредете в тавички. Това се прави, за да не се смачкат зеленчуците при замразяването им в пликове.

Сложете тавите във фризер и след няколко часа, щом се стегнат зеленчуците, направете пликчета с микс за приготвяне на гювеч. Той трябва да съдържа всички зеленчуци и малко нарязан магданоз.

След като сложите зеленчуците в пликчето, добре подгънете краищата му така, че да излезе целият въздух от него. Надпишете го, за да знаете колко време можете да го съхранявате.

Замразяване на зеленчуци

Замразените зеленчуци за гювеч могат да се съхраняват около 12 месеца. След този срок също могат да се използват, но ще са загубили голяма част от полезните си качества.

След като дойде времето за приготвяне на гювеч, просто сложете в тавата замразените зеленчуци, без да ги размразявате предварително, защото ще се превърнат в каша.

Ако искате, можете да замразите пликове само с по един вид зеленчуци и да ги смесвате в процеса на приготвяне на гювеча. Също така можете да замразите отделно и малко нарязан магданоз и при нужда да отчупвате парченце от зелената замразена смес.

Но този начин е по-непрактичен, тъй като може да се получи така, че да ви трябват по-малко зеленчуци, а след като сте ги извадили от фризера, те не трябва да се замразяват повторно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest