gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Сушене на зеленчуци

Сушене на зеленчуци

Сушени зеленчуци
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Сушенето на плодове и зеленчуци заинтригува все повече хора. Дори в домашни условия можем да си направим сушени зеленчуци, които след това да използваме за различни гозби.

Сушените зеленчуци са много популярни и все повече се използват в кулинарията. Но защо да избираме този метод на съхранение, вместо консервирането или пък замразяването?

Сушени домати

Много по-практично е отколкото консервирането и замразяването на зеленчуците. Безспорно сушените продукти заемат много по-малко място, придават по-различен вкус на гозбата и не на последно място – издържат по-дълго време от консервираните продукти.

Ако си консервирате или замразите килограм моркови, ще ви заемат доста повече място, отколкото ако са сушени. След изсушаването, всички морковчета се събират в един буркан, който трябва да стои някъде на хладно.

Сушени чушки

А при приготвяне на някаква гозба, просто изваждате буркана и добавяте към манджата. Друг вариант е да ги накиснете, за да възстановят размерите си и после да ги сложите към ястието. За изсушаването на зеленчуците има няколко начина.

Единият от тях е на слънце, друг вариант е във фурната. Но тъй като, ако се правят във фурната, отнема много време, съответно и много енергия, затова ще разгледаме първият вариант.

Сушени плодове

Ето и как можете да си изсушите някои зеленчуци:

- Пипер – пиперът се изсушава изключително лесно. Измивате и цепвате чушката на места, после махате семките и оставяте на проветриво и по възможност топло място. Отгоре покрийте зеленчука с някаква мрежа, за да не го накацат мушици. След като изсъхне, можете да го държите в буркани или торбички от хартия;

- Домат – доматите са доста воднисти, затова тяхното изсушаване е малко по-трудно. Нарежете ги на парчета и ги сложете в пластмасови табли, на разстояние един от друг. Сложете парче тензух и оставете на слънце. Хубаво е да няма висока влажност и да изберете подходящо време за сушене на домати. След около 3 до 7 дни, доматите ще са готови.

- Гъби – печурките можете да изсушите като ги нарежете на две (ако са по-едри на 4), нанижете ги на конец и ги окачите на слънчево и проветриво място. Доста бързи се изсушават.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
54
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
suny
suny
20.03.2013 13:25
Чудя се на "Кулинар". След като е толкова негативен защо чете този сайт, за да оплюва ли. Първо, да вярно е, че през цялата година има всякакви зеленчуци. НО... вкуса им е на гума, а цените им са невъобразимо високи. Полезни качества - недоказуеми. Второ, публикациите в нета си имат своя таргет, както и тази статия. Имам големи съмнения, че е създадена за вашата или моята баба, които си знаят урока за сушенето. Трето, статията разглежда естественото сушене заради електрическата енергия, която се хаби при ползване на фурна, а не толкова скоростното сушене. Четете и мислете преди да пишете, Кулинар.
8
0
гост
гост
19.03.2013 23:01
значи за сушените зеленчуци дават идея хората ,защото се използват в някои видове рецепти и имат различни вкусове когато са сушени и още нещо зимните зеленчуци са внос и блудкави а и никой не ни спира да си купуваме и зимата зеленчуци и плодове
а сушенето на зеленчуци наистина става на слънце и проветриво ;)
не пиши без да знаеш ;)
4
0
Кулинар
Кулинар
19.03.2013 20:10
Е как може да публикувате такива глупости?!! Защо трябва да сушим зеленчуци, като през цялата година можем да си ги купим свежи от магазина?! Ако пишете тази статия за бабите на село, дето си произвеждат и имат много пипер и искате да ги научите как се суши - нали се сещаъе, че те знаят много по-добре от вас как става а и едва ли някоя баба ще седне да се рови в нета, за да се научи да си суши чушките ;) Написала "трябва да изберете подходящо време за сушене", ами че то чушки има през есента, да чакаме да стане зима ли, че да ги сущим. И друго - сушенето във фурна исисквало много време и тя затова щяла да покаже как се суши на слънце. Ами че на слънце е още по-бавно бе ейййй, аланкооулу :)
1
9