gotvach.bg»Статии»Диети»Дневен здравословен хранителен режим

Дневен здравословен хранителен режим

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Дневен здравословен хранителен режим

Поддържането на дневен здравословен хранителен режим е един чудесен начин да бъдете във форма и да извършите благоприятни промени в начина си на хранене, а също така и допринася за пълноценен и здравословен начин на живот.

Знайте приоритетите си

Първа стъпка при изготвянето на здравословен хранителен режим е да знаете какво точно желаете да извлечете от това, и по – важно, какво точно е здравословно за вас. Искате ли да свалите килограми? Искате ли да изградите мускулите си по – добре? Да поддържате здравословно ниво на килограми? Имате ли здравословна бременност или здраво растящи деца?

Всяка от тези цели може да бъде постигната с поддържането на здравословна диета, но като цяло зависи най – вече от това какво вие желаете да достигнете.

Ако желаете да отслабнете и да свалите килограми, трябва внимателно да обърнете внимание на намаляването на калории от дневния си режим, за да стигнете по – бързо до очакваните резултати. Ако желаете да градите мускулна маса, трябва да приемате повече протеини. Здравословния начин на хранене при децата и тинейджърите е много различен от този на възрастните.

Съвети за дневен здравословен хранителен режим

За да започнете да градите дневен здравословен хранителен режим, първо трябва да установите какъв е вашия режим в момента. Един от начините е да се води хранителен дневник, като се записват всички продукти, които сте консумирали през седмицата и след това да се сравни с препоръчания ви хранителен режим. Това ще помогне за да осъзнаете какво трябва да добавите към менюто си (вероятно плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни), и какво е нужно да намалите (месо, мазнини или сол например).

Дневен здравословен хранителен режим

Представяме ви няколко съвета, които ще помогнат за по – бързото осъществяване на такъв режим:

- Разменете газираното с вода. Водата не съдържа калории и доставя чувство за препълване, което е много важно при опитите за отслабване. Водата също така е жизнено важна, когато правите упражнения, особено ако сте начинаещ в тази област. Не мислете, че предпочитането на диетична сода е достатъчно, просто пийте вода.

- Закусвайте с пълнозърнести продукти. Опитайте соеви ястия или пълнозърнест хляб. Стартирането на деня с пълнозърнести храни ви държи сити за по – дълго.

- Консумирайте плодове за закуска между храненията.

- Яжте по – често. Общоприето знание за диетите е, че храненето по – често на ден поддържа чувство за ситост, дори и при приемането на по – малко калории. Хранете се по пет или шест пъти на ден, а не по три.

- Планирайте менюто си. Отделяйте повече време и внимание при пазаруването и приготвянето на ястията за закуската, обяда и вечерята.

- Консумирайте повече фасул. Заменете месото във вашето меню с фасул, поне веднъж в седмицата. Бобът е богат на фибри и помага за намаляването нивата на холестерол.

- Консумирайте много зеленчуци. Добавяйте много зеленчуци във вашите ястия, или просто ги консумирайте сурови. Наблегнете на био зеленчуци.

Здравословното хранене е нещо много важно и ако съумеете да спазвате такъв режим за няколко седмици, сами ще се убедите, че това ще се превърне в начин на живот и от тук нататък няма да консумирате нищо, което не е здравословно и което преди сте консумирали с удоволствие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest