Как да си приготвим домашна трахана
How to Make Tahini at Home
gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да си приготвим домашна трахана

Как да си приготвим домашна трахана

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95042k
Тесто за трахана
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
Виж ››

Траханата е ястие с арабски произход, наподобяващо попарата. Често присъства в кухните на Странджа, Сакар, Родопите и други райони на страната.

Начинът на приготвяне на трахана може да се оприличи с италианската "паста", тъй като заливката се приготвя като тесто от брашно и зеленчуци, което след неколкократно омесване и втасване се изсушава и стрива. По този начин консервираният продукт може да се използва целогодишно за приготвяне на сос, с който се накисва препечен надробен хляб, гарниран със сирене и масло.

Специфичното при приготвянето на трахана е, че се използва билка, наречена Траханово. Тя придава специфичния вкус и аромат на ястието, а също така засилва ферментацията на тестото.

Всеки край има различени варианти на рецептите за трахана.

Трахана

В странджанския рецепта за тестото включва тиква, домати, пипер и особена зелена подправка. Някои готвачи варят трахана с прясно мляко.

Ние ще ви представим няколко рецепти за домашна трахана:

Рецепта от пловдивския край:

Необходими продукти: 1000 грама брашно тип 500, 100 грама тиквички, 250 грама червени чушки, 300 грама сусам, една люта чушка, 1/4 пакет мая

Начин на приготвяне: Сварете зеленчуците и ги претрийте през цедка. Прибавете брашното, маята, разтворена в малко вода, ситно счукания сусам и сол на вкус. Замесете тесто и го оставете да втасва за ден-два. От него оформете малки топки. След като започнат да засъхват ги претрийте през гевгир. Изсушете получените зърна.

Рецепти за трахана

Рецепта от сливенския край:

Необходими продукти: 1 супена лъжица трахана, 400 милилитра вода, 2-3 филийки стар хляб, 70 грама сирене. Подправки по желание: чубрица, черен пипер, чесън на прах и 1-2 супени лъжици масло или олио.

Начин на приготвяне: За всяка порция вземете по 1 супена лъжица трахана и по 400 грама вода. Сложете водата да заври с малко сол и поставете в нея размитата в малко вода трахана. Оставете да се вари за около 10 минути докато сместа не се сгъсти. Препечете филийките стар хляб и го начупете в купа за сервиране. Върху хляба натрошете по сиренето.

Ако желаете, добавете подправките - черен пипер, чесън на прах и др. Залейте хляба със сварената трахана и изчакайте около 5 минути, за да кипне. Нагорещете (по 1-2 супени лъжици на порция) олио или масло и запържете в него червения пипер. Заливаме със запръжката ястието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
AНИТАААА
AНИТАААА
03.12.2014 21:36
това е най хубавато в целия свят много е вкусно обожавам го ..............
1
0
Нели
Нели
10.02.2014 11:11
Чудесна идея. Но е полезно да се прибавят и други зеленчуци - буркан печени червени чушки, домати например. И още по-ароматна става с подправката ЧИМЕН. Зрънцата на чимена се запържват в 1 лъжица олио докато покафенеят. Вярно е, че в началото малко горчи, но като престои в тестото горчивината се губи, остава много приятен и леко пикантен вкус. В района около Кърджали наричат подправката и ПОЙ.
0
0