Да си приготвим домашен черен хляб
Kako da pripremimo domaći ražani (crni) hleb?
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да си приготвим домашен черен хляб

Да си приготвим домашен черен хляб

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Черен хляб
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.
Виж ››

Ако обичате ръжен хляб, можете лесно да си го приготвите в домашни условия. Първо трябва да си приготвите закваската. За нея трябват ръжено брашно и топла вода.

Една чаша ръжено брашно се разбърква с чаша топла вода. Оставя се на топло място, като се покрива, но трябва да се остави цепнатина, за да може закваската да диша.

Няколко пъти на ден трябва да я разбърквате. На следващия ден трябва да й добавите още малко брашно и вода и отново да разбъркате. На третия ден се прави същото и се оставя за още един ден на топло място - на около 25 градуса.

Закваската трябва активно да образува балони. На четвъртия ден тя вече е готова и можете да започнете с приготвянето на тестото за ръжения хляб.

Черно хлебче

За тестото ще ви трябват 2.5 чаши ръжено брашно, половин чаша пшеничено брашно, 1 супена лъжица захар, 2 чаени лъжички сол, 2 супени лъжици растително масло, 5 супени лъжици от приготвената предварително закваска и около една чаша топла вода.

От тези продукти ще се получи ръжено хлебче - около 700 грама. Тестото се замесва с лъжица. То трябва да е с такава гъстота, която да може да се бърка с лъжица.

Когато постигнете нужната консистенция, трябва да покриете съда с тестото с капак или кърпа, за да може да се надигне. Добре е да го замесите вечерта и да го оставите за цялата нощ.

Можете да го замесите и набързо сутринта и до вечерта ще е готово. По време на надигането тестото ще образува балончета въздух.

Квас за хляб

Преди да го печете, го разбъркайте добре. Намажете добре формата за печене с растително масло и посипете отгоре с галета, за да не залепва.

С помощта на лъжица прехвърлете тестото във формата, изравнете и го оставете на топло, за да се надигне отново. Сега то ще се надигне много бързо – за около един час.

Печете във фурна на 180 градуса. За около един час трябва да се изпече. Извадете го от формата и намажете целия хляб с четка, потопена в топла вода.

Сложете хляба върху памучна кърпа, за да изстива. Когато е почти изстинал, го завийте с кърпата и го сложете в найлонов плик. След около 2 часа вече ще е омекнал и ще можете да се насладите на вкусния си домашен ръжен хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
56
44
34
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Bonka Paneva
Bonka Paneva
22.10.2016 10:34
Здравейте.Днес искам да приготвя закваската,но искам да знам какво правя със закваската,която остава,хвърлям ли я или я държа в хладилника за следващото месене.И колко брашно и вода се прибавя на втория и колко на третия ден
0
0
Ани
Ани
07.10.2014 08:03
Супер хлебче ми се получи. Много вкусно и полезно.
1
0