Как да си приготвим сочна тортиля сами?
Cook Juicy Tortillas by Yourself
gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да си приготвим сочна тортиля сами?

Как да си приготвим сочна тортиля сами?

Тортиля
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Тортиля е кръгла и тънка питка, която се приготвя от царевично или пшеничено брашно, но без мая. Това ястие е много разпространено в мексиканската кухня - в Мексико е едно от националните ястия, а също и в Португалия, Испания, САЩ и Канада.

Искате да си приготвите сочна тортиля в домашни условия? Ето няколко рецепти, които ще са ви от полза:

Класическа рецепта за тортиля

Необходимите продукти за кората:

Рецепти за тортиля

400 грама царевично брашно, 2 супени лъжици олио, 1 чаена чаша вода, 1 чаена лъжичка сол.

За да приготвите пълнежа ще трябват:

200 грама ситно нарязано печено месо, 1 глава ситно нарязан и запържен лук, 200 грама зрял фасул, 150 грама доматен сос, 100 грама кашкавал, подправки на вкус (традиционно се използват по-пикантните).

Класическа тортиля

Начин на приготвяне:

Започнете да месите тестото за кората - към брашното добавете мазнината, солта и водата. Тестото трябва да се получи меко. От него направете топчета с големината на яйце. Оставете ги настрана за около 15-20 минути, а след това разточете всяко топче.

Кората на тортилята трябва да бъде с дебелина около 10-15 см. Загрейте предварително котлона и печете в тефлонов тиган. Обърнете кората, когато когато започнат да се получават мехурчета. Ред е на пълнежа - смесете боба, доматения сос, ситно нарязаното месо, лука и пикантните подправки. Във всяка тортиля сложете обилно количество от пълнежа и сервирайте.

Испанска тортиля

Тортиля еспаньола

Необходими продукти:

4 средни картофа, 4-5 яйца, 1 средно голям лук, 2-3 супени лъжици зехтин и сол.

Начин на приготвяне:

Първо трябва да обелите картофите и да ги нарежете на парчета. В предварително нагорещен тиган сложете картофите заедно със зехтина. Запазете котлона включен на средна температура, това ще позволи на картофите да попият мазнината. Ако харесвате лук, нарежете го на малки парчета и го добавете към картофите. Пърженето продължава докато лукът не получи леко кафеникав цвят. След около 10 минути отцедете олиото.

Разбийте яйцата в отделен съд и добавете щипка сол. След това добавете картофите (и лука) при яйцата. Поставете тигана отново на печката (при същата средна температура) с малко зехтин и добавете съдържанието от купата - яйца, картофи и лук. Покрийте тигана с похлупак и оставете на огъня за около 5-10 минути. С помощта на капака обърнете омлета и го поставете отново в тигана на другата страна.

Тортилята е готова, когато и двете страни са леко кафеникави. Свалете я от печката, сложете я в чиния, почакайте малко да се изстине и яжте с удоволствие!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
53
42
35
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
русана
русана
09.04.2013 11:07
Само ще добавя ,че според мен за 1-ят вариант корите са дебели 10-15 милиметра.
3
0
Ели
Ели
08.04.2013 21:56
Рецептата е точна. Става много хубава и ако се добави сирене, шунка, маслини. Но имам забележка - казва се тортия.
1
0