Към кои ястия се добавя кардамон?
U koja jela se dodaje kardamom?
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Към кои ястия се добавя кардамон?

Към кои ястия се добавя кардамон?

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Кардамон
Хидрофобирана покривка за маса против петна
Качество без компромис:
Хидрофобирана покривка за маса против петна
54.00 лв.
Виж ››

Кардамонът е не само ароматна, но и много полезна подправка. Майстор готвачите съветват домакините да използват често тази незаслужено пренебрегвана подправка.

Кардамонът съдържа етерични масла, белтъчини, фосфор, калций, магнезий, желязо и витамини от групата В. Кардамонът има пикантен и леко загряващ вкус.

В източните страни кардамонът се използва като подправка за кафе и черен чай, тъй като не само че има прекрасен аромат, но и намалява вредното въздействие на кофеина върху организма.

Готвачите съветват поне два-три пъти седмично да се добавя кардамон в ястията, тъй като той действа много добре върху храносмилането.

Кардамонът помага за изхвърлянето на шлаки и токсини от организма и спомага за по-бързото отслабване. Кардамонът влияе добре върху нервната система и върху зрението, бори се с хроничната умора.

Професионалните готвачи използват често кардамон, тъй като ароматът му подобрява настроението и спомага за борба с главоболието. Затова хората, които опитат ястие с кардамон, често искат отново да го вкусят, без да знаят каква всъщност е тайната му.

Риба с кардамон

Не се препоръчва консумацията на ястия с кардамон при язва на стомаха. Кардамонът трябва да се използва в много малки количества, тъй като тази подправка е силно концентрирана.

В кулинарията се използва пресен и сушен кардамон. Шушулките на кардамон, добавени в ризото, не се консумират, те само овкусяват ястието.

Кардамонът се добавя в много сосове и супи. Кардамонът е подходящ за грахова и бобена супа, както и за чорба от леща. Ястията, които съдържат картофи или ориз, стават по-вкусни с кардамон.

Месните ястия, приготвени от цели парчета месо или от кайма, стават по-вкусни и ароматни с кардамон. Тази подправка е подходяща за телешко, агнешко и свинско месо. Тя се използва за задушено и печено месо.

Пилешкото месо става по-вкусно, ако към него се добави комбинация от чесън, лук и кардамон. Кардамонът в съчетание с индийско орехче или шафран е перфектна подправка за риба.

За да имат десертите по-изискан вкус, в тях се добавя съвсем малко кардамон. Той е подходящ за млечни пудинги, сладкиши с извара и плодови салати.

Кардамонът се добавя в тестени изделия и ароматът му се запазва по време на топлинната обработка. Кардамонът е незаменим за ароматизиране на кремове, приготвени с кафе.

Можете да използвате кардамон при мариноването на риба. Препоръчва се кардамонът да се използва на шушулки, като в последния момент преди употреба се вадят семената. Кардамонът на прах е с по-слаб аромат.

В супи и сосове се добавят 3 грама кардамон за целия продукт, в тесто и в месни ястия – до 5 грама на килограм продукт, за тестени изделия и десерти – 1 грам на 1 килограм или литър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest