Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Подправките, които правят картофите неустоими

Подправките, които правят картофите неустоими

Подправки за картофи

Картофите са много обичан от българите зеленчук, който присъства много често на трапезите ни. Можем да си приготвим картофи по най-разнообразни начини, освен това ги добавяме в супи, в гозби и в салати.

Изобщо, както и да сме си ги приготвили, те стават вкусни и много лесно се комбинират с други зеленчуци, както и с меса и не на последно място риба.

Месото в комбинация със зеленчуците може да бъде мазно или по-сухо – и в двата случай, ще се получи добра гозба. За рибата не е необходим коментар – почти всеки път гарнитурата за печена или пържена риба е салата от картофи или пък пържени такива.

До тук добре, но знаем ли кои са подправките, които много подхождат на картофите и допълват вкуса им? Като се замислим в различните гозби, които се съдържат картофи се слагат различни продукти, затова нека да кажем кои са най-подходящите подправки, които трябва задължително да добавяме към картофите, независимо какво сме приготвили с тях.

На първо място това е копърът – не прекалявайте с количеството, но и не го забравяйте, особено на гозби като грах с картофи, или на обичаните картофи соте.

Една от интересните, но по-рядко използвани подправки за картофени вкусотии е самардала. Можете да я добавяте щедро към печени, задушени, сотирани и каквито и да било картофи.

И като става дума за копър, не можем да не отдадем нужното внимание и на магданоза – добавяйте го в края на готовата вече картофена яхния, също и задължително в гювеч и когато правите картофени кюфтета. Ако много обичате и двата продукта, слагайте го и към салата от варени картофи.

Картофена яхния

Ако сте си купили пресни картофи, задължително сложете розмарин и малко чесън, изпечете ги с бира в тавата или с вода и се наслаждавайте на прекрасния им вкус след това. Черен пипер може да сложите на картофена крем супа или на гювеч. В единия случай смлян, в другия на зърна, но не прекалявайте с количеството – добавете съвсем малко, само за вкус.

Ако искате да и приготвите печени картофи с подправки, добавете червен пипер, чубрица, малко риган и сол. Объркайте всичко това, добавете повечко мазнина и просто изчакайте хубаво да се запекат.

В случай, че сте любители на кимиона, който, знаете, има много силен аромат, можете да го добавяте при картофите, ако сте приготвили картофи с пилешко месо. Не слагайте голямо количество, за да не загорчи гозбата. В някои краища на България кимионът е задължителна добавка и към яхнията.

Много домакини слагат джоджен, особено ако картофите са приготвени с агнешко месо – вкусът става особен, но месото и подправката добре се съчетават и вероятно ще ви хареса. И тъй като в общи линии това са основните подправки, които трябва да имате в кухнята си, когато приготвяте картофи, да не пропуснем да споменем и чубрица.

Напоследък доста пренебрегната с появата на всички други миризми, но все пак чубрицата си остава на върха на зелените подправки. Добавяйте я в картофени кюфтета и яхния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
55
45
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (16)

Изпрати
Бонбонева
Бонбонева
05.12.2013 09:32
Забравихте Тарус-естрагон.
11
3
Лили
Лили
25.11.2013 10:50
А дафиов лист? Не го забравяйте
3
4
Таня
Таня
23.11.2013 20:05
девесил,босилек дори жълт кантарион
но най-много обичам балканска чубрица само леко наронена или прясна върху картофи печени на жар
1
2
Gulbeyaz
Gulbeyaz
17.11.2015 20:49
slojete bahar 2-3 zransa i cubrisa,kartofenata yahniya stava neustoima
1
1
SDD
SDD
07.03.2013 19:30
Най- хубавата подправка за мен,както за картофи, така и по принцип, е чубрицата!!! :)
4
5
Кольо
Кольо
07.03.2013 16:39
Статията е само за подправки - това, което изброяваш са зеленчуци
2
6
Бат' Ицо
Бат' Ицо
07.03.2013 11:17
Ооо, голям пропуск, не споменахте целината, когато правя "Картофи плакия", задължително добавям целина, още докато запържвам лук, морков, чесън, независимо дали са листа или глава, нарязана на малки кубчета. "Връзват" се страхотно, пробвайте, няма да съжалявате!
8
6