Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Да се научим да устояваме на сладко!

Да се научим да устояваме на сладко!

Отказване на сладкото
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Едно от най-големите ни изкушения в храната са сладките неща. Като че ли от всичко друго по-лесно успяваме да се откажем, но сладките неща са изкушение, което ни създава много трудности. Шоколади, бонбони, пасти, торти, кремове – изборът е толкова голям, че да се чуди човек как да не се поддаде и защо изобщо е нужно да се отказва от тях.

Всъщност причината сладките неща да не са подходящи за ядене се крие в това, че са пълни с калории, които след това дълго време трябва да изгаряме. Разбира се, сладкото в умерени количества не е такъв проблем, но не и всеки ден и то по няколко пъти.

Сладки изкушения

Много често при жените се „отключва” желание за сладкиши преди цикъл, също при ситуации на стрес или някакви депресии и емоционални сривове. Това е така най-вече, защото шоколадът ни дава усещане за щастие за кратък период от време.

Ограничението не значи забрана – хубаво е да спрете всякакви сладки неща, но това не значи никога повече да не хапвате. Ако ви се прияде винаги може да си хапнете нещо сладичко. Все пак от значение е всичко, което приемате като храна да бъде в норма.

Ние ви предлагаме няколко съвета как да ограничите сладкото и да го замените с нещо по-полезно:

Плодове

1. Яжте плодове. Винаги, когато ви се прияде нещо сладко – взимайте плод и хапвайте. Така до някаква степен ще успеете да удовлетворите желанието за сладко и ще сте хапнали нещо хиляди пъти по-полезно. Благодарение на естествените захари и фруктозата, която се съдържа в плодовете, гладът ви за сладко ще успее да се засити.

2. Да премахнем сладкишите – просто махнете от дома си всички скрити запаси на шоколад или бисквити. Оставете в хладилника само плодовете, към които можете да се обърнете винаги, когато ви се преяде нещо сладко.

3. Не мислете за тях – ако усетите, че започвате да си мислите за сладкишите, опитайте се веднага да отклоните вниманието си с нещо.

4. Хапвайте повече протеини – понякога неистовото желание да ядете нещо сладко е заради малко протеини в организма ви. Може да хапнете сандвич със сирене или с шунка. По този начин ще заситите глада, а мислите за сладко ще изчезнат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Di
Di
14.06.2013 21:04
за съжаление е поредната безсмислена статия!
2
0
Вил
Вил
14.06.2013 20:50
По отношение т.3 - ами точно в тази статия можеше да няма апетитни снимки на сладкиши. Сега ми се дояде, а преди да прочета статията не се и сещах за сладко...
1
1
Яна
Яна
10.06.2013 11:59
Да! Ако по цял ден седиш и не изразходваш никаква енергия, каквото и да ядеш ще е на зле, било то и само плодове! Истината е в движенията, тогава винаги можеш да си позволяваш да хапваш от всичко, без да се прекалява разбира се, защото тогава вече е чиста и проста лакомия :)
1
0
Веси
Веси
06.05.2013 12:08
Пълни глупости!!!Плодовете въобще не могат да заменят глада за сладко!Всичко опира до това от какво има нужда организмът в момента-когато има нужда от плодове,прияждат ти се плодове,когато има нужда от сладко,независимо от причината,дали стрес,дали предстоящ цикъл,яде ти се сладко и плодът въобще не може да го замени,а още по-малко соления сандвич!!!Така че не пишете глупости,които нямат нищо общо с действителността,моля!!!Всичко е въпрос на мярка,а не да се тъпчеш със сладко като за световно!!!
1
0
Bobi
Bobi
07.04.2013 22:55
Най-важното е написано в последното изречение. Обикновено желанието за сладко е свързано с липсата на енергия и плодовете определено не са ми достатъчни, за да заместят сладкото. От по-приемливите храни само суровите ядки вършат работа при мен.
1
0