Глутамин
GlutamineGlutamin

Глутамин

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95042k
Червено месо

Глутаминът е аминокиселина, синтезирана от организма от друга аминокиселина, наречена глутаминова киселина или глутамат. Глутаминът се представя като условно съществена аминокиселина, тъй като при определени обстоятелства тялото не е в състояние да произвежда достатъчно глутамин да посрещне нуждите си, така че тя става "съществена" по време на опитите да се набави глутамин от храната.

Най-богатата аминокиселина в кръвта и мускулната тъкан - глутамин участва в редица важни физиологични функции и е особено важен за поддържане здравето на стомашно-чревния тракт и имунната система. През последните години, глутаминът става все по-популярен сред спортистите, тъй като се смята, че помага за предотвратяване на инфекции, получени при спортуване и ускорява възстановяването.

Функции на глутамин

Глутаминът е предпочитан източник за подхранване на клетките, които изграждат лигавицата на тънкото черво. По този начин той помага за поддържане здравето и целостта на стомашно-чревния тракт. В допълнение, глутаминът играе важна роля в поддържане на правилния киселинен баланс на организма. Той е синтезиран от глутамат и амоняк.

Амонякът е токсичен отпадък, който се комбинира с висока киселинност, което означава, че е основа (за разлика от киселините). При повишени нива на амоняк, организмът изчиства амоняка от кръвта чрез синтезиране на глутамин. Ако кръвта е прекалено кисела (рН е твърде ниско), организмът може да раздели глутамина на глутамат и амоняк, което да доведе до увеличение на рН на кръвта.

Глутаминът също така е предшественик на антиоксиданта глутатион, който участва в синтеза на гликоген.

Глутаминът повишава секрецията на хормона на растежа и играе много важна роля в белтъчния метаболизъм. Поради тази причина е признат от културистите за добър суплемент. Когато се приема редовно, той предпазва мускулите от различни травмиращи разкъсвания. Редовният прием гарантира мускулната тъкан разполага с напълно достатъчно количество за своето нормално развитие. В противен случай може да се получи дефицит, защото останалите тъкани, които се нуждаят от глутамин ще започнат да черпят от глутамина в мускулите.

Ползи от глутамин

Глутаминът може да помогне за намаляване на нежеланите лекарствени реакции, свързани с приемането на лекарства при химиотерапията, при язви в устата, диария, мускулни и ставни болки.

Организмът метаболизира глутамин в друга аминокиселина наречена глутамат. Много лекарства, приемани при припадъци, включително Карбамазепин, Фенобарбитал, Фенитоин, Примидон действат като блокират стимулацията на глутамат в мозъка. В резултат на това хора, които приемат подобни медикаменти трябва да се консултират с лекар преди приемането на глутамин като добавка.

Шарани

Глутаминът може да играе роля в превенцията и/или лечението на следните заболявания: алкохолизъм, странични ефекти от химиотерапия, хранителни алергии, СПИН, синдром на раздразнените черва, настинка, грип, тежки изгаряния, улцерозен колит и др.

Кога се приема глутамин

Смята се, че след тежка тренировка нивата на глутамин в тялото спадат до 50%. Поради тази причина това е и най-доброто време за неговия прием. След тренировка той спомага за възстановяването на мускулния гликоген, усилва синтеза на белтъчините и усилва нивата на някои много важни хормони, отговорни за мускулния растеж. За хората, които тренират, най-подходящото време за прием на глутамин е около половин час след тренировката.

Дефицит на глутамин

Поради това че глутаминът може да се синтезира от тялото от аминокиселината глутамат, неговият дефицит не е много често срещан. Приемането на глутамин от хранителни източници, не е известно да причинява вредни ефекти, като дори и в дози над 10 грама на ден, също се смятат за безопасен.

Мускулните и кръвни концентрации на глутамин бързо се изчерпват, когато организмът се сблъска с някакъв вид физически стрес. Например, висока интензивност упражнения, наранявания, операции, изгаряния, инфекции, както и недохранването са причина организма да използва своите запаси на глутамин и по време на тези стресиращи състояния не е в състояние да синтезира глутамин достатъчно бързо, за да удовлетвори нуждите си. Също така хора с малка мускулна маса, поради напреднала възраст или загубата й поради мускулни заболявания (например СПИН) могат да бъдат изложени на риск от дефицит на глутамин.

Предозиране на глутамин

Не са известни странични ефекти от приема на глутамин, но прекалено завишените дози може да предизвикат поява на стомашно разстройство. Ако това се случи преустановете приема му, а когато започнете да го пиете отново, приемайте по-малки дози.

Източници на глутамин

Като хранителна добавка, глутаминът се предлага като протеинови прахчета, таблетки или смесени напитки на прах. Глутаминът взима участие в препаратите, които съдържат комбинация от аминокиселините, в протеиновите концентрати.

Хранителните източници на глутамин включват най-високо протеиновите храни, а именно говеждо, пилешко, риба, плодове, бобовите храни и млечни продукти.

След поемането на глутамина под формата на храна или добавка, той много бързо се метаболизира до аргинин, глутамат, цитрулин и пролин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest