Жожоба

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Жожоба
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
170.00 лв.
Виж ››

Жожоба /Simmodsia Chinensis/ представлява многогодишно тревисто растение, което наподобява дървесен храст. Жожоба е растение с плодове и дълги корени. В резултат на това жожоба може да оцелее почти във всякакви условия, но процъфтява най-добре в умерен климат и суха среда. Произлиза от Южна Калифорния, Аризона и Мексико.

Уникалните свойства на жожоба са ценени още от древните египтяни. В египетските пирамиди дори са открити образци от масло от жожоба с напълно съхранени качества. Маслото от жожоба днес притежава световна популярност. И това съвсем не е случайно – това растение е уникално по качества и състав в целия растителен свят.

Маслото от жожоба се извлича от семената на дървото жожоба. Служи за различни цели, но най-вече действа прекрасно върху кожата, правейки я красива и здрава. Светло-златистият цвят на маслото показва неговата чистота, а преработеното масло е ясно и прозрачно. В наши дни много рядко може откриете масло в чист вид, защото е изключително скъпо.

Избор и съхранение на жожоба

Жожоба е най-разпространена под формата на масло, което се използва от хилядолетия. Самото масло представлява течен восък, който е получен по метода на студеното пресоване. Маслото от жожоба е изключително дълговерижен естер, чиито деривати изключително напомнят китовата мас и човешкия себум.

Много лесно се рафинира до безцветна субстанция без мирис. Маслото е изключително ценно, защото е много устойчиво на гранясване. Има дълъг срок на годност, а когато е добавено към други етерични масла, удължава и техния срок на годност.

Ползи от жожоба

Растение Жожоба

Маслото от жожоба е един истински еликсир за кожата. Благодарение на своята структура то създава невидим защитен филм върху кожата. Маслото от жожоба е ценна грижа за всеки тип кожа, но е особено полезно при суха, повяхнала, отпусната, застряваща и възпалена кожа.

То се отличава със своите противовъзпалителни свойства, които го правят полезно при възпаление и зачервяване на кожата в резултат от дерматит.

Може да се прилага при псориазис и невродермит. Овлажнява и прониква дълбоко в порите на кожата – по този начин подобрява лимфообръщението и кръвообращението, регенерира и подхранва. Подпомага синтеза на кожния колаген.

Създаденият от маслото защитен слой и дълбочинно омазняване помага за регулиране на мастната секреция. Не предизвиква дразнене и алергични реакции, затова много често се използва при приготвяне на почистващи кожни емулсии. Редовното използване на масло от жожоба спомага за възвръщане на здравия вид и мекотата на кожата.

Маслото от жожоба подпомага премахването на всички замърсявания и прах, попаднали върху кожата. Освен това предпазва кожата от вредните влияния на околната среда и слънчевите лъчи. Също така помага за отваряне на порите, не изсушава кожата и запазва нейната естествена влажност.

Козметика с жожоба

Маслото от жожоба е едно от най-добрите средства за премахване на грима. Потопете памучен тампон в малко масло от жожоба и много лесно ще махнете фон дьо тен, сенки, руж, спирала за очи. Маслото от жожоба почиства и успокоява най-нежните зони на лицето, например околоочната зона. То действа изключително благоприятно и дори заздравява миглите.

Маслото от жожоба е изключително ефикасно и при грижите за косата. Съдържащият се восък в него защитава, обгръща и обновява косъма, помага при чуплива коса – придава ѝ естествена сила и блясък. Поради тази причина маслото от жожоба намира широко приложение в подхранващите маски за коса. Придава обем и гъвкавост на косата. Маслото от жожоба е ценен помощник срещу напуканите устни и загрубели участъци от кожата – лакти и пети например.

Освен за козметични цели, маслото от жожоба се използва и с терапевтична цел – при брадавици, херпес, гъбички по краката и язвени рани.

Маслото от жожоба има и някои особености. В чист вид може да се нанася само върху малки участъци от кожата. При въздействие върху големи повърхности се препоръчва да се ползва 10% разтвор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес