Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тънкости при варене на яйца

Тънкости при варене на яйца

Яйца

Варенето на яйца си е трудна задача, особено ако целта е черупките да не се напукат. Сложен е моментът, когато варим яйца за Великден и установим след като сме ги сварили, че всички са се напукали.

Разочарованието е най-вече в очите на децата, които с нетърпение чакат празника, за да се сборят и да хапнат подобаващо. Но за да не ни се случват такива непредвидени ситуации, е достатъчно да следваме няколко стъпки.

1. Преди да започнем да описваме как се варят яйца, ще кажем как не се варят. Не вадете яйцата от хладилника, точно преди да ги сварите. Ако го направите, гарантирано ще се счупят. Оставете ги да поемат от температурата в стаята и чак тогава преминете към варене.

2. Хубаво е яйцата да не са съвсем пресни като ги варите, защото в последствие половината белтък остава по черупката. Ако можете варете яйца, които са на около 3 дена.

Приготвяне на яйцата за варене

3. Следващ важен въпрос е кога да сложим яйцата във водата. Някои източници ни препоръчват да го правим след като заври, но повечето съвети са свързани с поставянето на яйцата в още студената вода и чак тогава завирането им.

4. Започваме да нареждаме яйцата в тенджера – подберете си по-малка такава. Задължително се поставят на един ред, само по дъното.

5. Водата трябва да бъде долу-горе един пръст над яйцата.

6. Сложете 1 ч.л сол във водата, докато е още студена. Някои домакини слагат и супена лъжица оцет, за да „хване” боята, с която в последствие ще се боядисва. Това в случай, че варите яйца за Великден.

7. Слагате водата заедно с яйцата да заврат. След като са заврели, някои домакини намалят огъня, други го поддържат същия. Нашето предложение е да го намалите, ако досега не сте варили яйца.

8. След като заврат засичате време като зависи какви яйца искате да направите – твърдо сварени или рохки. Освен това времето зависи и от големината на яйцата. За да имате течен жълтък и твърд белтък, варете яйцата 5 минути. С една минута повече (6 мин.) ако искате сърцевината на жълтъка да е рохкава. За твърдо сварени времето е 8 минути.

9. След като мине определеното време, отдръпвате яйцата от котлона и сложете тенджерата и яйцата под течаща вода за около минута.

10. После сложете яйцата в съд със студена вода, за да се охладят. Целта е да можете да ги държите в ръка.

11. Ако приготвяте яйцата за Великден, пропускайте охлаждането, тоест оставете ги за кратко в течаща вода, колкото да се спре процеса на варене. Не бива обаче яйцата да изстиват напълно, защото няма да могат да „хванат” хубаво от боичките.

Варене на Яйца за великден

И един съвет ако варите яйца за Великден и те са леко напукани - в случай, че напукването е малко и няма излят навън белтък, не се отказвайте от яйцето. Когато леко изстине, пукнатината почти няма да личи, а след като го боядисате изобщо няма да се вижда.

Ако обичате яйца, освен варени, можете да си направите яйца на очи, бъркани яйца или поширани яйца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
56
45
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Владимир Димитров
Никакви тинджери нито тигани ползва се машина за варене на яйца евтина е побира 6 на варене нито се чупят нито главоболия.... на мойта даже и не засичам нищо програмата спира след каго са готови.
5
6
Веселина Константинова
За твърдо варени яйца - аз ги варя за 12 минути. Винаги предварително измивам внимателно яйцата.
22
10